Scena Kultura

kino karaman

Otvoren 22. Split film festival

kino karaman

U subotu navečer je u kinu Karaman otvoren 22. Split film festival.

Otvaranje je vodila studentica glume Uršula Najev koja je publiku upoznala s programom. Festival je, čulo se ovom prilikom, otvoren za sva kvalitetna i kreativna filmska ostvarenja i ne pravi razliku između niskobudžetnih i skupih studijskih produkcija.

Za ljubitelje filmske umjetnosti bit će prilike i da se upoznaju s kinematografijama o kojima se kod nas malo zna - poput iranske, filipinske ili meksičke - a moći će ih pogledati u kinima Karaman i Zlatna Vrata.

Uz to, bit će organiziran i niz predavanja i prezentacija u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra i u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Festival je proglasio otvorenim gradski pročelnik za kulturu Siniša Kuko. 

Otvaranju je prethodila projekcija filma "Mrtve ribe" Kristijana Milića. Bila je to splitska premijera najnovijeg filma poznatog hrvatskog redatelja, koji je snimljen u samo 24 dana. Film je sniman je po romanu Josipa Mlakića, mozaične je strukture i govori o postratnom provincijskom gradiću.

Prati sudbine dvadesetak likova tijekom nekoliko jesenjih dana. Veći dio događa se unutar jednog dana, kada grad nadlijeću ždralovi, u vrijeme sahrane Profesora, lika koji se dan ranije ubio na bizaran način.

Nakon otvaranja, uslijedila je projekcija filma "Oslobađajuće i ugodno" redatelja Jun Genga iz Hong Konga. "Oslobađajuće i ugodno" je farsa u kojoj je kriminal postao standard ponašanja.
Splitski filmski festival traje do 16. rujna.

Naslovnica Kultura