Scena Kultura

Počelo odbrojavanje

Trogir spreman za peti 'Moondance': ove godine uz najjači lineup do sad posjetitelje čekaju i brojna iznenađenja

Počelo odbrojavanje

Vodeći magazin za dizajn i arhitekturu ‘Spaces’ drugu godinu zaredom uvrstio je trogirski ‘Moondance festival’ među najatraktivnije u Europi, a zbog jedinstvene lokacije primijetio ga je i ugledni američki Forbes.

Alfa i omega ove plesne manifestacije, koja ovog vikenda u kuli Kamerlengo slavi peti rođendan, DJ Pero (Fullhouse) Brčić tvrdi kako je recept uspjeha inovativnost, ujedno i jedini mogući način u borbi za pozornost u konkurenciji sa stranim festivalima s ogromnim budžetima.– Cijelu godinu zajedno s odličnim produkcijskim timom radim na konceptu i novim idejama kako bi unaprijedili festival. Sve ide po planu i mogu reći da smo spremni za peti ‘Moondance’, ali i 3D mapping Kamerlenga što je svojevrsni dar Trogiru i svim našim posjetiteljima – najavljuje nam Fullhouse gostovanje Nijemca Philippa Geista, jednog od najpoznatijih videoumjetnika svijeta koji će ‘obojiti’ ovu srednjovjekovnu kulu, ujedno i plesnu arenu festivala.

– Bilo je jako teško uskladiti njegove obveze s našim datumima, ali evo ipak sam uspio na način da dolazi s obitelji na ljetovanje. Umjetnicima poput Philippa novac nije ključna stavka, već i i izazov koji Kamerlengo nesumnjivo pruža – kazuje Pero, koji ove godine ima dosad vjerojatno najjači line-up.

Ploče će ‘vrtit’ neka od najaktualnijih imena ozbiljne elektroničke glazbe, stižu Robert Hood, Oscar Mulero, Jonas Kopp, Psyk, Dj Deep, Ben Sims, Handmade... Malo je onih koje je ovaj DJ zamislio dovesti, a nije uspio.

Dugogodišnje iskustvo

– Imam dva desetljeća iskustva i rada u svijetu techna i već me svi bitni u ovom poslu znaju kao pouzdanog partnera. Neki DJ-i još su na listi mojih želja, ali radim na tome! Trogir je ove godine ‘Moondance’ uvrstio u program Kulturnog ljeta, što je po našem sugovorniku sasvim prirodan proces.

– ‘Moondance’ nije samo festival zabave, drukčiji je jer objedinjuje glazbu i video, od ove godine i edukaciju. Naša publika je ozbiljnija i zna što želi, u prve četiri godine nije zabilježen niti jedan incident, niti naši gosti bauljaju pijani po gradu. Rasip buke izvan kule je minimalan i nemamo nekih pritužbi ni s te strane. Osim toga, ovo je prvi međunarodni glazbeni događaj koji je grad Trogir otkrio stranoj publici ta ga upisao na festivalsku kartu – kazuje Fullhouse, koji je predvidio brzu ‘smrt’ EDM-a (op.a. MTV DJ-i sa rukama u zraku), što se i ostvaruje.

– Događa se ono što i sa svakim umjetno stvorenim balonom. Puca na sve strane. Za razliku od istinskog techna kojega mogu usporediti s jazzom ili bluesom, uvijek je tu, nikad neće nestati, ali oko njega neće biti tolike galame i cirkusa. Techno je sa svim svojim potpravcima jači nego ikada u svijetu, a vjerujem da će njegov mainstream dio zauzeti poziciju EDM-a vrlo skoro.

Naravno, to nije put Moondancea, ali mi je svakako drago da je techno opstao unatoč lošim prognozama dežurnih dušebrižnika – govori nam Pero, koji priznaje da je tvrdoglav kada je techno u pitanju.

I lokalni DJ-evi

– Nema tu kompromisa. Od samog početka znam što valja u technu i obrnuto. I na tome inzistiram. Ne dijelim izvođače na stare i mlade, to mi je tako otrcano i bezveze. Ili si dobar ili nisi. Nikakav hype ili trenutna moda me ne zanima. Iskoristili smo tu kvalitativnu rupu i pozicionirali ‘Moondance’ kao premium techno festival na koji ljudi ne dolaze zbog zvijezde nego zbog dobre muzike bez obzira tko se nalazi za pultom – tvrdi ovaj DJ, koji je bio uz rame Carl Coxu na nekoliko Ultra Europe festivala, i nema ništa protiv komercijale tog tipa.– Teško je nekome tko nikad prije nije slušao ozbiljniju elektroniku odmah duboko zaroniti. Takvim ljudima za početak treba nešto pitkije. Uvjeren sam da je Ultra pridonijela ponovnom procvatu i lokalne underground scene jer bilježimo puno mladih ljudi. Ako pogledamo i statistiku, zemlje koje imaju jaku undeground scenu imaju paralelno jak i mainstream. Uostalom Ultra ima taj Resistance stage kao balans za stariju populaciju – zaključuje Pero FH, koji uvijek koristi priliku da na popis izvođača Moondancea uključi i lokalna mlada DJ imena.

Rodio se Skeptik

Nakon tri desetljeća DJ-iranja Pero je shvatio kako je satnica koju dobiva na nastupima prekratka da bi svu glazbu koja ga inspirira sveo na set do dva sata.

- Volim kombinirati detroit techno, mračni berlinski, deep techno, house, dub techno, acid, a za to treba poprilično duži set da bi imalo smisla. Istovremeno uživam u folinu i funku, soulu, discu. Sve to razlog je zbog čega sam se odlučio pokrenuti Skeptika koji nije toliko širok i s kojim istražujem mračnije i avangardnije techno zvukove. Poprilično je anarhistički i transhumanistički. Ove godine Skeptik zamjenjuje Peru na Moondanceu.

Naslovnica Kultura