Scena Kultura

PRIPREMITE HALJINE I LEPEZE

'Seviljski brijač' otvara Splitsko ljeto: vlada totalna pomama, karte skoro rasprodane, a evo koje vas poslastice sve očekuju

PRIPREMITE HALJINE I LEPEZE

Ovogodišnje Splitsko ljeto, koje počinje idućeg tjedna, 14. srpnja, ponudit će publici tri premijere - po jednu dramsku, baletnu i opernu, a golem interes vlada za za izvedbe "Seviljskog brijača", kojim će festival biti otvoren u Meštrovićevom kašteletu. Karata gotovo više i nema.

Premda je u početku bila planirana druga Rossinijeva opera, "Talijanka u Alžiru", očito je "Seviljac" naslov koji garantira krcato gledalište.

- Uz još tri reprizne opere -"Aidu", "Turandot" i "Era s onoga svijeta" te niz koncerata s najkvalitetnijim stranim i splitskim izvođačima, zaokružit ćemo glazbeni program - kazao je ravnatelj Opere mo.Ivo Lipanović.

Pjesničke večeri na Sustipanu

Ravnatelj Drame Trpimir Jurkić napomenuo je kako će uz premijernog "Aziza" Predraga Lucića i u režiji Dina Mustafića te gostovanja i reprize biti organizirane i tri pjesničke večeri na Sustipanu, posvećene Tonču Petrasovu Maroviću, Dragi Štambuku i Jakši Fiamengu.

Gostovanja uglednih stranih ansambala - njemačkih i makedonskih, uz reprize domaćih naslova, istaknuo je ranatelj Baleta Igor Kirov koji za posljednju festivalsku večer koreografira predstavu "Derviš i smrt" po motivima romana Meše Selimovića.

Tehnički zahtjevi predstave su takvi da mora biti održana na pozornici u zgradi, i to samo jedna izvedba, a s "Derviš" će nastaviti plesati i u narednoj sezoni.

O opernoj premijeri, redatelj Krešimir Dolenčić je rekao:

Savršena pjevačka podjela

- Živimo ovih dana nekako nestvarno, kao u snu, zabavljamo se tom komičnom pričom u kojoj se ovakva pjevačka podjela još nije našla - na svakoj poziciji je savršen solist, a s maestrom Lipanovićem radim tako dugo da se razumijemo samo pogledima i kratkim šiframa.

Redatelj Dino Mustafić koji u Vili Dalmaciji postavlja "Aziza", priču o malograđanskom piru na kojem svatovi strahuju od nepoznatog istočnjačkog plesača, veli:

-To je tekst koji govori o aktualnim pitanjima kao što je industrija straha i bojazan od drugačijih.Kroz humor i sarkazam navest će nas da razmislimo o svijetu u kojem živimo, pa i preuzmemo svoj dio odgovornosti.

Terorizam jest naša stvarnost, tema je delikatna,a donijet će je na scenu splitski ansambl sa svojim velikim umjetničkim potencijalom, zaključio je Mustafić koji je najavio i posebno efektne plesne točke u "Azizu".

Naslovnica Kultura