Scena Kultura

Salona show

Pikamer tukao, megalit pukao

Salona show

Iz starina crnog kosa stiže pjev/U kanalić legla crna cijev/Na antiku u kanalu klekla noga/Korijen platane, cabla našeg službenoga/Promet čudan, auta trube/Pozdravljaju plinoljube/Proljeće je, sunce sije/Arheologa blizu nije/A pikamer tako sjetno tuče/Golem modrac kamen lako puče.

Tako bi nekako, stihosklepano, zvučala aktualna solinska oda ovom proljeću, obilježenom radovima na izgradnji plinovoda i kanalizacije za oborinske vode duž Radićeve ulice, popraćenim – ipak je ovo Solin – arheološkim istraživanjima. I dok prvih nekoliko rima – to je kao sugestija budućim analitičarima ovog serijala – ima obilježje farse, zadnje dvije su vrlo kratak opis s elemetima tragičnoga koje se upravo događa u Radićevoj.

Da objasnimo...

Ono da arheologa nema nigdje blizu, znači ne samo da su istraživanja završena, nego da više nema ni nadzora. Kamen modrac, pak, koji pred pikamerom lako puče, veliki su megaliti o čijem smo otkriću i mogućoj ulozi u strukturi prastaroga grada pisali u prvim nastavcima "Salona showa". Uglavnom, tim megalitima impozantnih dimenzija i težine napravljeno je popločanje površine veće od 20 kvadrata.

Ono se nalazi na mjestu gdje se spajaju fenomeni aktualne plinogradnje i kanalizaciogradnje koje smo definirali kao kanal i kanalić, te će naši redoviti čitatelji znati o čemu je riječ. Kanalić ovdje "lomi ćošu" prema kanalu, te mu se megaliti nađoše na putu.

Prošlog tjedna, dok je još bilo nadzora, slušao sam dežurnog arheologa kako savjetuje neimare da ako već na tome mjestu moraju proširivati kanalić, da to učine na istočnu stranu, a ne na zapadnu, gdje se nalazi popločanje. Neimari odmah udariše na šalu, istina ne osobito duhovitu, pitajući arheologa je li on za istok ili za zapad.

Koji dan kasnije, preciznije, u srijedu 12. travnja, neimari ipak pokazaše svoju prozapadnu orijentaciju tako da su kanalić širili na zapadnoj strani. Pikamerom. Po megalitima od kamena modraca. Njihovo deranje po popločanju nije bilo ravnomjerno, tako da je cijeli iskop malo zaobljen, a na južnoj strani u žalo je pretvoren cijeli metar modraca, dok se na sjeveru mlaćenje po velikom kamenju sužava.

Pritom je, u istoj širini, stradao i geotekstil, ono bijelo platno koje bi trebalo čuvati starine za budućnost, i kojim su megaliti bili prekriveni. Istoga dana dio kanala je zasut, te je preko rubova preostalih dijelova tog komada spomeničke baštine ponovno postavljen geotekstil. Zaboravljajući na ažurnog novinara, mislili su da će tako prekriti tragove ove rabote. Znatiželjnik će, unatoč geotekstilu, lako moći primijetiti dimenzije devastacije.

Ali, greška nije u bageristu, nego u sustavu.

Naslovnica Kultura