Scena Kultura

Slaven sumić na izložbi O 1968. godini u Bielfeldu

“1968. - Velika nevinost”: Crveni Peristil uz Andyja Warhola!

Slaven sumić na izložbi O 1968. godini u Bielfeldu

Na izložbu ‘1968. SEnD Velika nevinost’, uz brojne svjetske radove i umjetnike, pozvan je i jedan od autora glasovitoga ‘Crvenoga Peristila’

Na izložbu ‘1968. - Velika nevinost’, uz brojne svjetske radove i umjetnike, pozvan je i jedan od autora glasovitoga ‘Crvenoga Peristila’

Umjetnička akcija “Crveni Peristil” prije punih četrdeset godina bila je pravi šok za Split.

I poslije je ostala živa u čestim prigodnim spominjanjima, a danas je doživjela da bude uvrštena na izložbu “1968. - Velika nevinost” u galeriji Kunsthalle u njemačkom gradu Bielfeldu, uz djela Andyja Warhola i drugih umjetnika koji su obilježili to razdoblje.

Slaven Sumić, jedan od onih koji su noću 11. siječnja 1968. carski trg potajno obojili u crveno - što je u ono doba shvaćeno kao vandalizam, pa i politička provokacija - bio je na otvaranju izložbe u Bielfeldu, kojemu je prisustvovalo najmanje tisuću uzvanika.

- ”Crveni Peristil” predstavljen je fotografijama Zvonimira Buljevića, koje su nastale odmah nakon naše akcije, a čitav ambijent na izložbi, koja će trajati do 2. kolovoza, bio je impresivan. Kunsthalle je velika galerija na više katova s parkom u kojem su Rodinove skulpture, a osim izložaka iz onoga vremena, bilo je i suvremenih instalacija. Zanimljiv je bio jedan eskimski iglu i čitavo pješčano brdo sa suncobranima povezanima žicom i razne asocijacije na rat u Vijetnamu. Doneseno je i nekoliko Warholovih slika u crvenim, plavim i zelenim tonovima.

Stari i novi radovi

Izložba je zapravo bila posvećena 1968. godini, koja je umjetnički bila vrlo zanimljiva, ali obrađene i su ranije godine, dakle, ono što je prethodilo, i 1969. sa svojim odjecima. U podrumskom je dijelu galerije velika kinodvorana i tu se neprestano prikazuje film o izložbi, uz detaljna objašnjenja

- ispričao nam je Sumić svoje dojmove.

Od osmorice nekadašnjih autora “Crvenog Peristla” šest je živih, a svuda su se razišli - od Mljeta do Njemačke, od Švedske do zatvora. Sumić ističe da je taj događaj posvetio svojem neprežaljenom prijatelju, pokojnom Pavi Dulčiću.

Nakon avangardnog umjetničkog iskoraka s crvenom bojom, Sumić se prihvatio “primijenjene umjetnosti” i svoj rad vezao uz kazalište, gdje je desetljećima izrađivao rekvizite, kostime i scenografije. Dva je desetljeća proveo u Kazalištu lutaka, a poslije je djelovao u HNK i Gradskom kazalištu mladih, s kojima i danas, kao umirovljenik, redovito surađuje.

Za priživit i za u polje

Ovoga trenutka Slaven Sumić izrađuje kostime za “Sretnu farmu”, dječju predstavu u GKL-u i - dva velika trudnička trbuha. Njih ćemo vidjeti na sceni HNK u predstavi “Prije sna”, čija je radnja smještena na ginekološki odjel. To je ”za priživit”. A bavi li se umjetnošću za dušu, pitamo ga? Ne, kaže. Za dušu ima svoje polje.

Pomoćnici

Sumić je još u siječnju dobio poziv za izložbu, a “Crveni Peristil” preporučio je za taj događaj kustos Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba Tihomir Milovac. Odlazak su pripomogli kurator za istočnu Europu Roman Grabner, prevoditeljica Helga Steinwender, Ministarstvo kulture RH i Sumićeva rodna Podgora, a u gradu Gojko i Grgo Borić.

 

 

Naslovnica Kultura