Scena Kultura

Sedlar: U 'Paveliću bez maske' na meti će biti i Jergović, Butković, Kuljiš, Pavičić i Tomić

"Pavelić bez maske" naziv je najnovijeg dokumentarnog i prvog biografskog filma o Anti Paveliću, ustaškom poglavniku i lideru NDH koji s do sada neviđenim autentičnim materijalima razotkriva jednog posve drugačijeg, nepoznatog Pavelića - najavio je redatelj Jakov Sedlar koji upravo dovršava taj intrigantan projekt.

Šezdestominutni film, što je najzačudnije, rađen je u izraelskoj produkciji, dovršen će biti do druge polovice travnja, a premijerno će biti prikazan u Telavivu.

Ante Pavelić, ustaški poglavnik i lider NDH - marionetske države osnovane pod političkim pokroviteljstvom fašističke Njemačke, u čijim je koncentracijskim logorima skončalo na desetke tisuća pripadnika svih nacionalnosti pa i Hrvata , 40 godina nakon smrti, prema riječima redatelja Sedlara, predstavit će se u sasvim drugom svijetlu.

Da Pavelić baš i nije onakav kakav se interpretirao do sada, potvrdit će autentični materijali, prikupljani duže od godinu dana, među kojima su filmski zapisi iz arhiva u Washingtonu, Berlinu, Rimu, Zagrebu.

No ono što je najintrigantnije i najdragocjenije su „pokretne slike“, jedini kolor materijal koji postoji iz NDH-a, a koji je za potrebe snimanja filma ustupila Pavelićeva kćerka Višnja koja živi u Madridu. Riječ je o 10.5 minutnom raritetnom materijalu iz Pavelićeva života, snimljenom 1933. koji nitko do sada nije imao prilike vidjeti.

Posebno je zanimljivo da su realizaciju filma potaknuli Izraelci. Poznavajući bogat opus Sedlarovih biografskih filmova, ponudili su mu suradnju pa produkciju potpisuje izraelska produkcijska kuća FILMIND.

- Prikupljeni su doista senzacionalni materijali. Tekst za film piše Mario Jareb, a priča počinje s kadrovima štakora u židovskim logorima. Ono što će zasigurno uzbuditi javnost je dio teksta u kojem se govori o odnosu medija, klaustrofobiji, netoleranciji i antisemitizmu u Hrvatskoj.

- Tu će se na meti naći i mnogi naši novinari i pisci Jergović, Butković, Kuljiš, Pavičić,Tomić koji kroz svoju pisanu riječ šire netoleranciju i antisemitizam - istaknuo je Sedlar.

U filmu se pojavljuju poznati židovski intelektualci: novinarka «Jeruzalem Posta» Caroline Glick, autor knjige «Liberalni fašizam» Amerikanac Jonah Goldberg te židovski novinar, židovski aktivist i lobist u Americi Steve Emerson.

– Njihova je teorija da netolerancija, klaustrofobija i antisemitizam nisu došli s desna, nego s lijeva , a to argumentiraju cijelim nizom primjera.

Osim 60 minutnog dokumentarca, film prate i dva priloga – propagandni filmovi iz NDH: «Jedan dan s poglavnikom» i «Straža na Drini», a nakon premijere u Tel Avivu, bit će prikazan u Zagrebu, Splitu, i u inozemstvu – za početak Americi i Australiji.

- Logika je da ljudi vide što se radilo u to vrijeme! Ako postoje stotine filmova o Hitleru i Musolliniju, Churchillu i Staljinu, zašto ne bismo vidjeli kakva je bila propaganda NDH, kakv je uistinu bio Pavelić- kazuje redatelj ne želeći otkriti detalje o navodno istinskom liku Pavelića.

U filmu će se među ostalim naći i Pavelićeva osobna pisma, čitava mapa nepoznatih detalja pa čak i snimka pluća s metkom nakon atentata.

- Dakako, nisu to materijali razine «Trijumfa volje», ali svjedoče o jednom vremenu i mišljenja sam da je dobro da javnost to vidi danas, kada je od rata prošlo više od 60 godina. Ne trebamo imati zazora, samo staviti sve na stol i iz ovog biografskog filma isčitati novu istinu o Paveliću - kazuje redatelj Jakov Sedlar.

Marina Rajčić / EPEHA
foto: arhiv cropix      

Naslovnica Kultura
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last