Scena Kultura

Hrvatski animirani filmovi prikazani na ANIMA 2009. u Belgiji

Na Animation Film Festival ANIMA 2009., koji je održan u veljači u Bruxellesu, prikazan je izbor ponajboljih filmova Zagrebačke škole crtanog filma te izbor filmova mladih autora.

Oba programa, u kojima je bilo predstavljeno dvadesetak filmova, publika je sjajno prihvatila, priopćio je danas Zagreb film koji navodi da je program tamošnjoj publici predstavio autor i umjetnički direktor Zagreb filma Krešimir Zimonić.

Belgijskoj je publici prikazan "Samac" i "Inspektor se vraća kući" Vatroslava Mimice iz 1958. i 1959., proslavljeni "Surogat" Dušana Vukotića iz 1961., "Peti" Pavla Štaltera i Zlatka Grgića iz 1964., "Znatiželja" (1966.) Borivoja Dovnikovića, "Mačka" Zlatka Boureka iz 1971., "Dnevnik" Nedeljka Dragića iz 1974., "Album" Krešimira Zimonića iz 1983., "Kolač" Danijela Šuljića iz 1997., "Svaki je dan za sebe, svi zajedno nikad" Gorana Trbuljaka iz 2002. te "Teorija odraza" Darka Bakliža iz 2006.

U izboru filmova mladih autora prikazani su: "Žene na brodu" Vjekoslava Živkovića, "Silencijum" Marka Meštrovića i Davora Međurečana, "Plac" Ane Husman, " Vlak" Gorana Stojnića, "Alea iacta est" Dine Krpana, "Unplugged" Stjepana Mihaljevića, "Fantastična odiseja doktora Zodiaka" Matije Pisačića, "Transoptic" Branka Farca te "Ona koja mjeri" Veljka Popovića.

ANIMA 2009. je festival osnovan kako bi se potakli novi talenata pa se u njegovom programu svake godine nađe više od 100 novih filmova. Održava se od 1982. u Bruxellesu, a od ove je godine natjecateljskog karaktera. 'Stari' majstori animacije zastupljeni su na festivalu u vidu retrospektiva i projekcija njihovih priznatih filmova.

Natjecati se mogu i profesionalci i amateri, a primaju se animirani radovi bilo koje tehnike. Osim konkurentskog dijela, na festivalu se prikazuju dugi filmovi, održavaju radionice, predavanja i tribine.

(h)

Naslovnica Kultura