Scena Kultura

Umrla osječka glumica Gita Šerman-Kopljar, majka Saše Kopljara

Poznata osječka kazališna i filmska umjetnica Gita Šerman-Kopljar umrla je jučer u Osijeku, izvijestilo je danas osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK).

Gita Šerman-Kopljar (Osijek, 1930.) pohađala je Muzičku školu u Osijeku, a bivši intendant Lav Mirski doveo ju je u osječki HNK, kojemu je ostala vjerna cijelu karijeru. U tom je kazalištu bila solistica opere, operete i mjuzikla, ali i vrsna dramska glumica.

Četiri godine bila je solistica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Posljednje uloge Gite Šerman-Kopljar u osječkome HNK bile su u mjuziklu Branka Mihaljevića "Osječki karusel" i uloga Kornelije u Albinijevoj opereti "Barun Trenk" 2000.

Gita Šerman-Kopljar bila je i dugogodišnja vokalna solistica Slavonskoga tamburaškog društva "Pajo Kolarić", s kojim je nastupala diljem svijeta.

Dobitnica je Nagrade grada Osijeka godine 1972. Kao glumica nastupila je i u nekoliko filmova, među kojima su "Djed i baka se rastaju" te "Duga mračna noć".

Gita Šerman-Kopljar je, inače, majka TV voditelja Saše Kopljara.

Komemoracija za Gitu Šerman-Kopljar održat će se 28. veljače u 10 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku, a pokop će biti isti dan u 12 sati na osječkome gornjogradskom groblju sv. Ane.

(h)

Naslovnica Kultura