Scena Kultura

Preminuo dramatičar, pjesnik i pripovjedač Pero Budak

Pero Budak / FOTO: Arhiv CROPIX
Dramatičar, pjesnik i pripovjedač Pero Budak, prvi direktor kazališta "Gavella", preminuo je danas u 92. godini, priopćilo je u četvrtak Gradsko dramsko kazalište (GDK) "Gavella".

Pero Budak rođen je u Trebinju 21. lipnja 1917. Pučku školu polazio je u Nikšiću, Lovincu i Zagrebu. Gimnaziju je završio u Zagrebu, gdje je potom usporedo studirao medicinu i glumu.

U zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) od 1940. do 1950. igrao je mnoge uloge u djelima Shakespearea, Molierea, Begovića, Brezovačkog i drugih autora.

Nakon rata bio je redatelj u Kerempuhovu vedrom kazalištu (1949.-1950.) i kazalištu Komediji (1950.-1953.), a potom i dugogodišnji direktor Zagrebačkoga dramskog kazališta (1953.-1970.), danas GDK "Gavella", te Nakladnoga zavoda Matice hrvatske (1970.-1981.).

Nakon praizvedbe "Mećave" 1952. u zagrebačkome HNK-u i "Klupka" 1953. u Komediji, dvaju Budakovih najigranijih komada, nizom dramskih tekstova kontinuirano je prisutan na hrvatskim kazališnim pozornicama.

Poslije prve knjige, zbirke pjesama "Lipe su procvale" (1953.), 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća Budak piše pretežito drame i komedije, poput "Tišina! Snimamo!", "Povratnika" ili "Teštamenta", a redovito objavljuje i zapažene zbirke poezije.

U 90-im se godinama više posvećuje prozi, objavivši ponajprije roman "Karanova sofa", ali i djela kao što su "Sonata u d-molu", "Atelje" i "Nailaze vode".

Kako se ističe, iznimno plodan i uspješan u svim žanrovima Pero Budak je u novijoj hrvatskoj književnosti najznačajniji kao vrstan komediograf. U njegovim komedijama često ima elemenata folklora, glavni nositelji radnje obično su ličke šaljivčine, a komično se ostvaruje vještim zapletima te jezičnim kontrastiranjem.

Ispraćaj Pere Budaka bit će u ponedjeljak, 8. prosinca 2008. u 11,40 sati, na zagrebačkome Krematoriju.

(H)

Naslovnica Kultura