Scena Kultura

glas alternative

Peti IKS festival u HNK donosi trulo voće, a MKC postaje Ledena dvorana

glas alternative

Ove godine u Splitu će se održati peto izdanje IKS Festivala - međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti - a prema riječima kreativne direktorice Nele Sisarić, publiku očekuje iznimno kvalitetan, ali i nesvakidašnji program u za koji će biti potrebno nabaviti velike količine voća, izgraditi ledeno klizalište, ali i "suočiti" s izvedbom autentične kafanske pjevačice.

Program će se odvijati u sva tri splitska teatra, HNK-u, GKL-u i GKM- u te u Domu mladih, a zbog složene organizacije vremenski razmak među izvedbama je popriličan - festival se odvija u razdoblju od 14. lipnja do 8. srpnja.

Plesna priča s voćem odigrat će se na samom otvaranju u HNK Split 14. lipnja, i to novom predstavom "Deep dish" austrijske kompanije "Liquid loft" koja je zaintrigirala publiku i lani. Plesno multimedijalna izvedba "Deep dish" završni je dio serije "The Perfect Garden" koju je Chris Haring, umjetnički voditelj plesne kompanije, ostvario zajedno s Michelom Blazyem nakon što je taj francuski konceptualni umjetnik privukao pozornost suvremenih umjetničkih krugova organskim skulpturama od trave, a njegova kinetička instalacija od pjene u pariškom samostanu postala poznato umjetničko djelo.

Priprema za truljenje

Predstava koju će vidjeti Splićani govori o procesima života - klijanju, rastu i raspadanju. Izvođači, veli Nela Sisarić, živopisno, ali ujedno i bešćutno slave svoju prolaznost, koja će kulminirati na velikom ekranu.

Za vrijeme predstave, metode snimanja filma, zajedno sa akustičnim prelamanjem, evocirat će se metafore baroknih vrtova, zemaljskih užitaka i njihove neizbježne raskoši, ali i propasti. Na ekranu će se vidjeti svježi plodovi, ali i oni koji se raspadaju - a ti su već nabavljeni i sada su ostavljeni da im se dogodi ono što se mora dogoditi.

Direktorica festivala tumači kako je ove godine motiv manifestacije proces samospoznaje, pa je stoga predstava "Deep Dish" i odabrana za otvaranje:

- Pozornica HNK Split postat ce ovozemljaski vrt u pravom smislu, naš grad u malom i publika ce moći metaforički vidjeti taj pulsirajući mikrokozmos u traženju obnove duha, koji nam je i na nivou cijele države i grada prijeko potreban - tvrdi Nela Sisarić i nastavlja:

- U Domu mladih gradimo ledenu pozornicu koju nam je omogućila tvrtka "Arctic" i na njoj ćemo postaviti predstavu za djecu, ali i odrasle, koja na neobičan način spaja novi cirkus, suvremeni ples i klizanje.

Predstava je na progranu 22. lipnja, zove se jednostavno" GLACE!" a izvodi je Trafic de Styles iz Francuske.
Claire Bournet i Sébastien Lefrançois, autori predstave, dijele “klizalačko djetinjstvo” u kojem se oboje sjećaju kreativnog neposluha: po završetku treninga, oni su pokušavali stvoriti nove pokrete – kroz igru su eksperimentirali nove figure, izvan pravila, izvan konvencija. Okupili su tim od sedam izvođača koji dolaze iz raznih umjetničkih izričaja - hip-hopa, novog cirkusa, kazališta, plesa, umjetničkog klizanja i plesa na ledu.

Bit će i turbo folka

30. lipnja u GKM-u će se održati predstava "Folk Acts", autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u kome nastupaju glumica Nataša Dangubić i kavanska pjevačica Višnja Vitas. Dvije izvođačice na sceni suprotstavljaju različite medije, ali, predstava "Folk Acts" ne bavi se moraliziranjem oko učinaka turbo folk kulture: ona suprotstavlja emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup te dovodi u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog izvedbenog oblika

Za kraj, 8. srpnja u GKL-u će Petra Hraščanec postati mačka.

Plesna predstava "Anatomija mačke" autorski je projekt Ksenije Zec i izvođačice, temelj joj je suvremena plesna tehnika i studija anatomije životinje, mačke koju će plesačica dočarati.

Direktorica festivala napominje kako je ove godine Grad Split postao ključni partner u organizaciji te posebno zahvaljuje dogradonačelniku Goranu Kovačeviću na razumijevanju i potpori.

Ulaznice će biti različitih cijena - od 60 do 20 kuna s tim da su za djecu, studente i slične kategorije gledatelja predviđeni popusti, a nakon predstave na ledu djecu očekuju i kolači posebno osmišljeni za ovu priliku.

Naslovnica Kultura