Scena Kultura

LINGVISTIČKA DEBATA U SPLITU

A što ako Srbi i Hrvati imaju zajednički jezik?

LINGVISTIČKA DEBATA U SPLITU
Današnja i sutrašnja rasprava, otvorene za javnost, nastavak su serijala ekspertnih konferencija sa zajedničkim nazivom 'Jezici i nacionalizam', koji je počela sličnim skupom u Podgorici

"Prijeti li anarhija ako ne propisujemo kako govoriti?" i "Što ako Hrvati i Srbi imaju zajednički jezik?" - pitanja su na koje će tijekom dvodnevne ekspertne konferencije koja će se u četvrtak i petak, 19. i 20. svibnja, u 18 sati u splitskom hotelu "Bellevue", kroz raspravu, pokušati odgovoriti eminentni jezični stručnjaci iz Zagreba, Sarajeva, Beograda, Podgorice, Njemačke...
Debate u "Bellevueu", inače otvorene za javnost, nastavak su serijala regionalnih ekspertnih konferencija sa zajedničkim nazivom "Jezici i nacionalizam", koji je započela sličnim skupom u Podgorici prije mjesec dana, a nastavit će se najesen u Beogradu i Sarajevu.
Domaćin splitskoga lingvističkog kružoka je Udruga "Kurs", a u organizaciji ovih konferencija još sudjeluju Udruženje "Krokodil" iz Beograda, podgorički Centar za građansko obrazovanje i sarajevski PEN centar BiH.

Sudionici konferencije su dr. sc. Snježana Kordić, Osječanka koja znanstvenu garijeru gradi na njemačkim sveučilištima, prof. dr. Ranko Bugarski s beogradskog Filološkog fakulteta, književna kritičarka iz Budve Božena Jelušić, prof. dr. Hanka Vajzović s Fakukulteta političkih nauka u Sarajevu, dr. sc. Mate Kapović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Jagoda Granić sa splitskog Filozofskog fakulteta, prof. dr. Igor Lakić s podgoričkog Univerziteta, lektorica Sandra Zlotrg, beogradski književni kritičar Vladimir Arsenić i novinar "Slobodne Dalmacije" Vladimir Matijanić.

Namjera je ovog projekta problematizirati postojanje sad već četiri (hrvatski, srpski, crnogorski i bosanski) standardizirana jezika, koji su voljom politike nastali od jednog jezika s dvije varijante, hrvatskom i srpskom. Tamo gdje na pojedina pitanja nema odgovora ili ima onih koji misle da ih nema, slijedi razgovor. Pa i ovaj.

D.D.

 

Naslovnica Kultura
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last