Scena Kultura

STUDENI U 'KINOTECI'

'Filmomanija' trese Split, a danas je otvaraju horor komedija i futuristička romansa

STUDENI U 'KINOTECI'

Najatraktivniji naslov mjeseca studenog u 'Kinoteci' je najkontroverzniji film godine ‘Ljubav’ Gaspara Noea

Dio programa devete “Filmomanije“, pobjednici svjetskih i regionalnih festivala, novi Woody Allen i najkontroverzniji film godine repertoarski su forte “Kinoteke“ tijekom mjeseca studenog, koja nastavlja praksu projekcija u 17.30 i 20 sati.

“Revija dobrog filma“ u distribuciji Continentala preselit će se iz Zagreba u Split s ukupno pet naslova.

“Filmomaniju 9“ u “Kinoteci“ otvaraju novozelandsko-američka horor-komedija “Kad padne mrak“ (2., 4. i 7. studenog), parodija na vampirske filmove koja je žanru dala infuziju svježe krvi, te jedan od canneskih laureata, crnohumorna futuristička romansa “Jastog“ (2., 4. i 6. studenog), prvi uradak prvaka grčke kinematografije Yorgosa Lanthimosa na engleskom jeziku, s međunarodnom glumačkom ekipom predvođenom Colinom Farrellom, Rachel Weisz i Leom Seydoux.

Sa “Filmomanije“ dolazi i krimić “Gospodin Holmes“ (3., 5. i 6. studenoga) u kojem Ian McKellen utjelovljuje legendarnog detektiva u poodmakloj dobi željnog rješavanja neriješenog slučaja. Tu je i “Dnevnik jedne tinejdžerice“ (3., 5. i 11. studenog), hvaljeni američki nezvisnjak debitantice Marielle Heller nagrađen na Sundanceu i Berlinu o adolescenciji na razmeđi hipi pokreta i punka.Posljednji film iz paketa “Filmomanije“ je i najpapreniji – “Ljubav“ Gaspara Noea (7., 11. i 12. studenog), erotska art drama na rubu pornića s nefingiranim scenama seksa koje čine gotovo dvije trećine njegova trajanja.

Do kraja studenog u “Kinoteci“ će se izmjenjivati Allenov “Nerazuman čovjek“ i filmovi nagrađeni na Berlinu (“45 godina“), Sarajevu (“Mustang“), San Sebastianu (“Cvijeće“) te ZFF-u i FMFS-u (“Ničije dijete“).

“Kinoteka“ je “Irrational Mana“ i “45 Years“ prikazala na jednoj projekciji početkom listopada u sklopu gostovanja Vukovar Film Festivala, a sada se pripaja njihovoj nadolazećoj redovnoj hrvatskoj distribuciji.

Nešto drukčijeg, “nerazumnog“ Woodyja s Joaquinom Phoenixom i Emmom Stone u glavnim ulogama možete vidjeti 19., 20., 21., 24. i 25. studenog. “45 godina“, sa Charlotte Rampling i Tomom Courtneayom glumački pozlaćenima u Berlinu, na programu je, pak, 12., 13., 14., 18 i 19. studenog.

Tko je na FMFS-u propustio “Flowers“ i “Ničije dete“, imat će priliku za popravni 13., 14., 18. i 21. studenoga, odnosno 26., 27. i 28.

Šećer na kraju listopada dolazi u vidu “Mustanga“ (24., 25., 26., 27. i 28. studenoga), dugometražnog debija redateljice Deniz Gamze Ergiven o položaju žene u patrijarhalnom turskom društvu. Tursko-francuski film je ovogodišnji francuski kandidat za “Oscara”.

MARKO NJEGIĆ

Naslovnica Kultura