Scena Kultura

Treba otplesati iz sivila

IKS Festival pokreće Studio za igru, pokret i ples 'Kinkin'

Treba otplesati iz sivila

Studio za igru, pokret i ples Kinkin od početka ovog mjeseca otvorio je vrata novim zainteresiranim članovima u Ulici Čajkovskog u Splitu. Riječ je o novom projektu IKS Festivala koji kombinira plesne edukacije i kreativne rezidencije u sklopu programa Inovativne kazališne scene Split.

Cilj je djecu i mlade staviti u poziciju ravnopravnih sudionika kulturne realnosti, dajući im prostor za kreativnost, izražavanje i osobni razvoj.
- Preko umjetničkih programa, predstava, predavanja i refleksija bavimo se istraživanjem suvremenih umjetničkih praksi u interdisciplinarnom pristupu umjetnosti. Tijekom proteklih godina ostvarili smo suradnju s Mrežom za izvedbene umjetnosti, Nomadskom plesnom akademijom te mrežom Kliker – prvom mrežom za suvremeni ples za djecu i mlade u državi. Također nas očekuje međunarodna suradnja s Teatrom Marche iz Italije, a na pomolu su i novi projekti – pojasnila je Nela Sisarić, voditeljica projekta.

Tonči Bakotin
, suradnik za glazbu i predstavnik udruge Sensoria, napomenuo je kako smatra da su IKS Festival i komplementarni Kinkin studio novina koja našem gradu svakako treba.
- Izlaz iz kockastih okvira odvija se puževom brzinom, konstantno kasnimo za sadašnjicom, tako da se ubrzanje društvenog razvoja nameće kao prioritet. Djeca i mladi su ti koji trebaju slobodu, pravo na informaciju, ali i pravo na tehnološko i kulturalno iskustvo koje je kod nas na žalost izrazito ograničeno.

Projekti poput ovog i KlasikeTransforme, koju naša udruga provodi u suradnji s polaznicima Glazbene škole Josipa Hatzea, jedan su vid otvaranja horizonta mladim ljudima.

Glazba, teatar, ples, pokret i umjetnost uopće zaslužuju veću pozornost, podršku i značaj u društvu koje, nadam se, ipak teži neopterećenosti – izjavio je Bakotin.
M. MELVAN
FOTO: GORAN PEROJEVIĆ

Naslovnica Kultura