Scena Kultura

ODRŽIVA KULTURA

Od 15. do 19. lipnja Split je domaćin IKS Festivala na kojem se - pleše i potiče na djelovanje

ODRŽIVA KULTURA

Na lanjskom izdanju festivala gostovao je 'Leibach'

Hrvatska je, uz Tjedan suvremenog plesa, prije nekoliko godina dobila još jedan plesni, ali i interdisciplinarni festival, i to - u Splitu.

IKS Festival počeo je 2012. godine selekcijom nacionalnoga plesnog programa u Domu mladih pod sloganom - Novi festival za novu scenu! -a nastao je kao sjeme projekta XONTAKT koji je od 2008. do 2012. godine u istome prostoru Doma mladih radio na održivu razvoju splitske nezavisne kulturne scene, te raznim komunikacijskim alatima upozoravao na oskudne uvjete i potrebu za konačnim dovršenjem i obnovom velikog multimedijalnog kompleksa.

Festivalski plakat


Nagrada Teatra.hr

Kako se splitska nezavisna scena postupno razvijala, IKS Festival se 2013. okrenuo i međunarodnom programu za koji je dobio Nagradu publike za najbolje osmišljenu i realiziranu sezonu u 2013. godini portala Teatar.hr, što je dokazalo potrebu za međunarodnim interdisciplinarnim programom u Splitu, a veliki odaziv publike - koja je očito dugo žudjela za takvim sadržajem - to je i potvrdio.

Godine 2014. slogan Festivala glasi "Split - država umjetnosti" kako bi naglasio i potrebu kandidature Splita za prijestolnicu kulture 2020. godine. Festivalu su nazočili Dragan Živadinov i glazbeni kolektiv "Laibach".

Intrigantna predstava za otvorenje

Ovaj međunarodni festival suvremenoga kazališta postaje sve značajniji na hrvatskoj kulturnoj sceni, pa će svoj imidž ovoga ljeta opravdati odabirom radova etabliranih i poznatih europskih umjetnika i autora.

Festival će otvoriti intrigantna predstava "TalkingHead" austrijske organizacije "LiquidLoft" u Hrvatskom narodnom kazalištu a trajat će od 15. do 19. lipnja. IKS Festival sudjeluje u velikome projektu "ProgettoAdriatico" uz potporu regije Marche (Ancona) na poziv Festivala eksperimentalnog kazališta INTEATRO iz Ancone u svrhu razmjene kulturnih programa koji bi učvrstili i poboljšali međunarodne projekte na području jadransko - jonske makroregije na Mediteranu.

Cjelokupni program Festivala koji uključuje i recentne radove domaćih umjetnika od 28. svibnja bit će dostupan na internetskoj stranici www.iksfestival.eu

PSD, FOTO: CROPIX
Naslovnica Kultura