Scena Kultura

Sukob interesa

Bez elitizma: izložba splitske udruge za suvremenu umjetnost ‘Kvart’

Sukob interesa

U petak je u zgradi Gradskog kotara Trstenik otvorena izložba “Sukob interesa”, udruge za suvremenu umjetnost Kvart. U velikoj dvorani zgrade predstavljeni su radovi zagrebačkog ilustratora, dizajnera i strip-crtača Igora Hofbauer a, dok su lokalni sudionici Boris Šitum, Milan Brkić, Šimun Šitum, Dražen Pejković, Saša Varmuža, Marin Baučić, Hrvoje Marko Peruzović, Andro Banovac, Ivan Svaguša i Nevija Varmuža iskoristili vanjske prostore Trstenika za svoj umjetnički izričaj.

Boris Šitum, jedan od organizatora, umjetnik i član Kvarta, pojasnio je pozadinsku priču ovogodišnje izložbe, koja se može razgledati do 13. veljače.– Igor je dopustio da se poigramo njegovim radovima i napravimo od njih segmente. Također nam je izradio autorski plakat. U ostalim radovima su se angažirali ljudi iz zajednice od kojih nisu svi po vokaciji umjetnici – htjeli smo prikazati naš doživljaj umjetnosti, bez elitizma i mistifikacije. Sam naziv izložbe potaknut je našim angažmanom na prošlogodišnjim izborima za Gradski kotar, gdje smo doživjeli svu bijedu hrvatske politike – izjavio je.

Uz Hofbauerove plakate i ilustracije, mjesta se našlo i za performanse, instalacije u prostoru, street art i slične urbane intervencije. Sudjelovali su i predstavnici sportske udruge “ZA Trstenik”, koji su izveli simbolični performans paljenjem vatre ispred zgrade, kojim se apelira na izgradnju kvartovskog igrališta, s obzirom na to da u kotaru godinama nitko ne investira u sportsku infrastrukturu pa ne postoje nikakvi sportski sadržaji, osim divljih igrališta koje djeca sama sebi stvaraju.

Martina MelvanNaslovnica Kultura