Scena Kultura

BORE LEE U AKCIJI

Večeras u Splitu 'Teška tama': kung-fu komedija koja daje misliti

BORE LEE U AKCIJI
Bore Lee se vratio. Ovoga utorka u splitskoj Kinoteci premijeru ima njegov najnoviji film “Teška tama“, akcijski kung-fu trash s elementima komedije. Osim što igra glavnu ulogu, Bore Lee je scenarist, redatelj i koreograf borbi, a producent filma je Mate Maleš.

- Ovaj filmski žanr se danas u svijetu rijetko snima, pogotovo s ovolikim entuzijazmom i vjerom u svoj rad. Bore je do sada dobio niz priznanja za svoj rad, poput Zlatne cigle za akcijskog junaka godine na Stross film festivalu 2009. i Zlatne motorke za “Zlatne čaklje“, a “U kandžama velegrada“ je najprodavaniji DVD u Hrvatskoj svih vremena. Publika ima jamstvo da će i sada imati priliku pogledati odličan film.

Pune kinodvorane u Sinju, Zagrebu i Trilju, te reakcije publike to dodatno potvrđuju. Kako je Bore u teškoj materijalnoj situaciji, snimanje filmova i njihovo prikazivanje mu omogućuje da zaradi za život. Umjesto da moli za pomoć, on se uhvatio onoga što mu najbolje ide: snimanja filmova. Kupnjom kinoulaznice ili DVD-a koji će uskoro biti tiskan, pomaže se izravno i isključivo Bori – govori Maleš.
“Teška tama“ se ne razlikuje puno u odnosu na prethodne uratke Bore Leeja, vezane uz borbu dobra i zla. U filmovima je to izraženo u borbi Bore i prijatelja protiv bande koja čini zlo. Teme filmova se razlikuju ovisno o tome je li banda ukrala novac, terorizira stanovništvo ili čini neko drugo zlo (U “Jači od bande“ su oteli Borinog prijatelja, u “Čuvaj se sinjske ruke“ su trovali drogom stanovnike, u filmu “Maskirani pljačkaš“ banda je pljačkala prolaznike...). No, naslov “Teška tama“ kao da zrcali aktualnu hrvatsku tamu.

- Tema mnogih Borinih filmova je “banda koja je ukrala novac“, a i sam Bore je na neki način u svom životu bio žrtva “neke bande“. On je naime bio zaposlenik sinjske tvornice konca “Dalmatinka“ koja je “pala“ kao žrtva privatizacije. U filmovima su banditi odjeveni kao pripadnici subkulturnih skupina, iako je banda koja je učinila i još čini zlo u odjelu s kravatom.

Bore i prijatelji u filmu uvijek pobijede bandu, a na taj način ostaje motiv i nada da će banda biti pobjeđena i u stvarnom životu – rekao nam je Maleš i otkrio da se od prošlog filma “Duboki tragovi zla“ Bore Lee posvetio drugim interesima. Vježbao je, slikao, pisao poeziju, te meditirao u šumama po Cetinskoj krajini. Uz to je pisao scenarij za film i bavio se organizacijom Dječje Alke Bazana u kojoj je vojvoda.
“Teška tama“ je, zanimljivo, snimljena i montirana za svega desetak dana, a na filmu je, ističe Maleš, radila uglavnom mlada glumačka ekipa iz Sinja i Splita.

- Prije početka snimanja na društvenim mrežama je bilo oglašeno da se traže glumci. Na taj način smo došli do čak šest od deset glumaca koji glume u “Teškoj tami“ i do mladog snimatelja Dominika Belančića, srednjoškolca s profesionalnom opremom i iskustvom u snimanju filmova. Dominik i njegovi pomoćnici su zaslužni za to što je “Teška tama“ snimljena u HD rezoluciji i ima profesionalne zvučne efekte, a on je bio član splitske ekipe koja je na nedavnom Dubrovnik Film Festivalu osvojila nagradu publike i posebno priznanje žirija.

MARKO NJEGIĆ

Po uzoru na Brucea Leeja

Akcijske kung-fu filmove Bore Lee je odlučio snimati po uzoru na Brucea Leeja, koji mu je veliki idol, ali koji imaju neke scene komedije. Na taj način želi biti prihvatljiv što većem broju publike, no ne želi podilaziti publici, nego omogućiti svima da u njegovim filmovima nađu nešto za sebe i zabave se. Riječ je o čistoj akciji, a komične scene su ili trenutni odmor od teških tema i bande ili slučajne greške koje se u montaži nisu uspjele izostaviti.

Naslovnica Kultura