Scena Kultura

VELIKO PRIZNANJE

Splitska kinoteka ‘Zlatna vrata’ europsko kino mjeseca

VELIKO PRIZNANJE
Film New Europe zajedno s Europa Cinemas već neko vrijeme provodi projekt “Kino mjeseca”, a titula kina mjeseca za rujan ove godine pripala je splitskoj “Kinoteci“. Uzimajući u obzir izazove s kojima se pojedino kino susreće i uspjehe koje postiže, po jedna dvorana je odabrana iz pojedine zemlje svaki mjesec. Prije “Kinoteke“ kina mjeseca bila su pulsko kino “Valli“ i osječka “Uranija“. “Kinoteka“ je opravdala odabir i ovo je veliko priznanje za nju, pa i njezinu publiku.

- Lijepo je od Europa Cinemas što na ovaj način promovira tzv. mala kina širom Europe, a ako smo izabrani prema onom što radimo, onda to nije samo priznanje aktualnoj generaciji – premda je upravo ona dobila ulaznicu u Europa Cinemas - već i svima onima prije nas, od legendarne Milke Barač i svetog trojstva Martinac-Gligo-Pavić, pa do Jasne Pervan koja je u najgorim, ratnim vremenima održala “Kinoteku“.

Znate, ova dvorana postoji već 50 godina, a dogodine je i mala obljetnica: 7. lipnja 1965. u dvorani “Kinoteke“ prikazan je prvi film tzv. klasičnog repertoara, “Oklopnjača Potemkin“. Jasno, veliki dio zasluga ide i publici koja je sve ovo vrijeme održala dvoranu vitalnom, prepoznajući najprije edukativni karakter programa – rekao nam je Vlado Ercegović, voditelj “Kinoteke“.

Koliko Europska asocijacija Europa Cinemas vodi računa o “Kinoteci” i koliko je “Kinoteka“ povezana s ostalim europskim kinima, interesiramo se.

– Trebamo vidjeti koliko će nas financijski podržati jer smo tek od siječnja 2013. u njihovu sustavu potpore. Uz to, redovito nas obavještavaju o svim aktivnostima te pozivaju na seminare. Lani je kolegica bila u Bologni, ove godine ja, i tu se moglo puno toga naučiti, naročito u radionicama s kolegama iz cijele Europe.

Sve se održavalo tijekom fascinatnog filmskog festivala pod imenom “Il Cinema Ritrovato“ koji je pak nudio čudesne projekcije favorizirajući zaboravljene i svježe restaurirane filmove. Nažalost, malo je “Kinoteka“ povezana s ostalim europskim kinima, neki su pomaci učinjeni u regiji, ali od nas u okviru Europa Cinemasse očekuje da budemo još angažiraniji – govori Ercegović.

“Kinoteka“ tek čeka prvi novac financijske potpore od Europa Cinemas koja bi olakšala programiranje repertoara, a Ercegović obećava da će ih nastojati pametno utrošiti kako bi, na primjer, dogodine dostojno obilježili 100 godina rođenja velikog Orsona Wellesa.

Što se tiče proširenja repertoara i paralelnog igranja filmova s ostalim kinima, nedavna digitalizacija “Kinoteke“ urodila je plodom.

– Više nema problema s teškim 35-icama te velikim poštarinama. Dakle, olakšan nam je posao, projekcije su tehnički bolje i stabilnije... a ako ciljate na publiku, teško je vratiti zlatno vrijeme sedamdesetih.

Puno je faktora koji na to utječu, elaborat bi se mogao napisati, no mi smo zadovoljni. Nemamo ništa slabije brojeve od razvikanih multipleksa, a kad god smo imali iste naslove paralelno s njima, imali smo bolje rezultate.

marko njegićNaslovnica Kultura