Scena Kultura

RATNA TEMATIKA

'Broj 55' Kristijana Milića pobjednik Pulskog filmskog festivala

RATNA TEMATIKA
U podjeli nagrada 61. Pulskog filmskog festivala uvelike je dominirao “Broj 55“ Kristijana Milića. Ratna akcija osvojila je u totalu osam Zlatnih arena (montaža, specijalni efekti, maska, scenografija, kostimografija), uključujući one za najbolji film, režiju i scenarij.

Objašnjenje žirija - u sastavu producentica Amra Bakšić Čamo, glumica Nataša Dorčić glumica, montažerka Ivana Fumić, filmski kritičar Nick Holdsworth i redatelj Antonio Nuić – glasi da je film “produciran po najvišim profesionalnim standardima i daje autentičan i emotivan prikaz stvarnog događaja iz domovinskog rata“.

Ovo je već drugi put da je Milić apsolutni pobjednik Pule nakon “Živih i mrtvih“ (2007.) pa se kritičari i sinefili nadaju da neće trebati proći sedam godina do njegovog idućeg dugometražnog filmskog ostvarenja. “Broju 55“ je, s prosječnom ocjenom 4,61, zamalo izmakla i nagrada publike Zlatna vrata Pule koju je osvojio film za djecu “Šegrt Hlapić Silvija Petranovića (4.68).

Solidno je u pulskoj diobi prošao i novi uradak Zvonimira Jurića “Kosac“, osvojivši Zlatnu arenu za najbolju glavnu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač), te za kameru, a pripala mu je i nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara s prosječnom ocjenom 3,85.

Još je jedan film u potpunosti preuzeo Arene za glumu – “Happy Endings“ Darka Šuvaka pozlatio se za najbolju glavnu (Areta Ćurković) i sporednu žensku ulogu (Anita Matić Delić).

Dva priznanja pripala su i prvijencu Vanje Sviličić “Zagreb Cappuccino“, i to nagrada Breza za najboljeg debitanta Danka Vučinovića za kameru, odnosno Zlatna Arena za glazbu.

Među kratkometražnim filmovima slavio je, pak, Ivan Sikavica za “Ko da to nisi ti“. Zanimljivo je da jednoglasnom odlukom žirija ove godine nije dodijeljena jedna nagrada - za oblikovanje zvuka.

MARKO NJEGIĆ
FOTO: CROPIX
Naslovnica Kultura