Scena Kultura

suvremeno kazalište

Kontroverzni Laibach koncertom u HNK u Splitu večeras otvara IKS festival

suvremeno kazalište

Treći međunarodni IKS, Festival suvremenog kazališta, počinje večeras u Splitu nastupom grupe Laibach u HNK u 21 sat.

Od danas do 23. lipnja kroz festival se predstavljaju neki od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske regije.

Nositelj ovogodišnjeg programa je kultni slovenski bend Laibach, zacijelo jedan od najintrigantnijih bendova u glazbenoj povijesti regije, koji ni nakon 30 godina ne prestaje zanimati publiku. I dan kasnije IKS ostaje u znaku Slovenaca.

Sluškinje - paralelna eksplozija

U Staroj gradskoj vijećnici, u utorak u 21 sat, predstavit će se Dragan Živadinov s predavanjem “informance Postgravity art: kozmistična arhitektura”. U srijedu u 21 sat u Kazalištu lutaka gostuju Rosa Hribar i Gregor Luštek s predstavom “Četrnaest” (Ljubljana, Slovenija), “Erre Que Erre danza” (Barcelona, Španjolska) “Aguanta”, a predstava “Love will tear us apart” u režiji Saše Božića i koreografiji Petre Hrašćanec na programu je dan kasnije.

Matija Ferlin, hrvatski plesač i koreograf, dolazi sa svojom predstavom “Sad Sam Lucky”, a u ponešto brutalnijem i radikalnijem ritmu izvest će se i predstava “Sluškinje – paralelna ekspozicija” u režiji Gorana Golovka s postavom mladih glumaca s Umjetničke Akademije u Splitu.

Za sami kraj, u sklopu projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu, IKS Festival predstavlja projekt talijanske eksperimentale kazališne skupine Ricci Forte.

E. VUJEVIĆ

Naslovnica Kultura