Scena Kultura

'Sveci'

Ivan Perić: U mojoj komediji iz splitskih devedesetih glume Ana Gruica, Vuco, duo Kuzma i Shaka Zulu...

'Sveci'

Ana Gruica i Marko Kapitanović u prizoru iz Perićeva filma 'Sveci'

Splićanin Ivan Perić ima novi dugometražni film – “Svece“. Magistar sociologije, niz godina prisutan u filmu i videu kroz Kino klub “Split”, gdje je 2008. završio Filmsku školu, dosad je iznjedrio nekoliko kratkometražnih ostvarenja (“Zastava“, “Duga svjetla“...) i dva dugometražna (“Romeo&Julio“, “Mjesto na kojem je umro posljednji čovjek“).

Ideja za “Svece“, njegov diplomski rad na Umjetničkoj akademiji u Splitu pod mentorstvom Dana Okija, prilično je stara (scenarij je Perić napisao prije šest godina), a proizašla iz svakodnevnog života, ali i niskobudžetnih filmova tipa “Clerks“ Kevina Smitha i “Slacker“ Richarda Linklatera. - “Sveci“ su zapravo inspirirani serijalom filmova koji nisu snimani u Dalmaciji, osjećajem da postoji rupa u hrvatskoj kinematografiji s filmovima nesnimljenim u Dalmaciji, pogotovo ovog tipa – preuzima Perić riječ.

Skriva li smještanje radnje u devedesete neki možda širi podtekst (spominjanje Cece, turbofolka, Srba), želimo doznati.

- Radnja se događa u drugoj polovici devedesetih koje su u filmu nostalgično prikazane i u filmu se ne radi o ratu, ali postoji nekoliko manjih trenutaka koji se odnose na kontekst vremena. Većina filmova u Hrvatskoj, u kojima se radnja odvija u devedestima, ratni su filmovi s velikom dozom drame. Mislio sam da bi bilo zanimljivo snimiti film u kojem se radnja također događa u devedesetima, ali koji je komedija – otkriva mladi filmaš.
Sudeći prema nedavno objavljenom traileru, “Sveci“ se oslanjaju na “splitski đir“ u govoru i situacijama.

Miris benzina s pazara auta

- Ovaj film govori o splitskom điru, ali ne o pitarima cvijeća po kaletama, nego o drači uz makadam deset minuta od centra. Ne govori o mirisu ribe s peškarije, nego mirisu ćevapa i benzina s pazara auta. Ne govori o pijenju vina u konobi, nego jeftinog piva iza dućana. Ne govori o kamenoj kući na rubu vale, nego o neinkartanoj bespravnoj kući u predgrađu – precizira Perić, kojemu je današnji splitski đir drukčiji u odnosu na devedesete.

- Smatram da je glupo govoriti da je prije bilo bolje, jer svaka generacija nosi nešto svoje i posebna je na svoj način. Vjerojatno je svakome najbolje razdoblje ono u kojem je on bio mlad, bez obzira bile to devedesete ili dvijetisućite. U zadnje vrijeme mi se čini da se opet u gradu stvara pozitivni duh među mladima, usprkos teškoj društvenoj situaciji – optimističan je redatelj filma, čija je premijera planirana u kasno proljeće.
Ivan Perić

Interesantno je da je cijeli film sniman u Splitu i okolici, ali radnja se ne događa eksplicitno u Splitu.

- U filmu postoji širok spektar glumaca s različitim pozadinama radi prikazivanja populacijske raznolikosti Splita i Dalmacije. Tako u filmu imamo profesionalce i glumce iz Gradskog kazališa “Mali Princ”- Omiš, Pučkog teatra Sinj, KUU “Sv. Kliment”, Pučkog teatra Proložac, Amaterskog kazališta Kaštela... Također, u “Svecima“ se pojavljuju i suvremeni splitski umjetnici kao što su Gildo Bavčević (koji je također i majstor tona na filmu), Vinko Barić, Hrvoje Cokarić, Nela Sisarić i drugi. Smatrao sam da bi interakcija glumaca iz raznih područja Dalmacije i raznih glumačkih i umjetničkih iskustava mogla učiniti film zanimljivijim i realnijim – objašnjava Perić, koji je pred kamere dovukao sve popularniju glumicu Anu Gruicu, kao i estradne zvijezde.
Jedne od uloga, i to odvjetnika, imaju Kuzma&Shaka Zulu, ujedno autori, čini se, ugođajnog soundtracka, a tu je i Siniša Vuco, zakleti obožavatelj akcijskih filmova.

Vještina i talent važniji od budžeta

- Ana Gruica glumi djevojku kojoj upadne Kralj (Marko Kapitanović, uz Duju Grubišića i Tina Bandinija glavni protagonist filma). Ana u filmu predstavlja djevojke Splita i Dalmacije koje ne nasjedaju na svaku priču s kojom im se upadne. Kako je radnja filma u devedesetima i odvija se u Dalmaciji, smatram da su to razdoblje između ostalih svakako svojom glazbom obilježili Kuzma & Shaka Zulu. Pristali su glumiti i pokazali se kao veliki poznavatelji filma. Napravili su kompletni soundtrack u kojem možemo čuti i neke do sada nikad objavljivane instrumentalne verzije njihovih hitova. Što se tiče Vuce, radio sam spot za “Živo blato” i imamo zajedničkog prijatelja producenta i gitarista Antu Pupačića Pupija, koji se također pojavljuje u filmu. Iako je Vuco prilično zauzet i često je na putu, pristao je glumiti – zahvalan je naš sugovornik na angažmanu poznatih faca.

Vuco u jednoj sceni spominje 100 maraka. Je li to možda zezancija na račun sitnog budžeta filma, pitamo na kraju Perića.

- Budžet filma je minimalan i produkcija je zasnovana na improviziranju. Neću ga navoditi jer mislim da se kod stvaranja filma ne zasniva sve na budžetu, nego i na vještini i talentu ljudi s kojima radiš. Ja sam imao sreće što sam radio s ljudima koji su jako vješti i talentirani.

Marko Njegić

Službeni sinopsis

Split, sredina devedesetih. Sitni kriminalci Kralj i Joke dolaze na svetište i na prevaru zauzimaju štand na kojem prodaju švercane cigarete. Starica koju su prethodno maltretirali ih prijavi policiji. Kralja uhvate, a Joke pobjegne. Kralj je kažnjen sa šest mjeseci zatvora. Uz pomoć zajedničkog prijatelja Šporkog, Joke ucjenjuje šefa policije i uspije izbaviti Kralja iz zatvora. Oni se odluče osvetiti starici sa svetišta i provaljuju u njen stan. Tamo nađu staricu bez svijesti i doktore koji ih natjeraju da im pomognu na putu do bolnice. U bolnici susreću strica koji Joki ostavlja svoj kamion. Umjesto da nastavi stričev posao, Joke prodaje kamion i zajedno s Kraljem planira nove kriminalne pothvate.

Naslovnica Kultura