Scena Kultura

KINOTEKA ‘ZLATNA VRATA’ U SPLITU

Predstavljanje ‘Argentinskog romana’ Drage Pilsela

KINOTEKA ‘ZLATNA VRATA’ U SPLITU

Autor Drago Pilsel rođen je u Argentini

Danas, 3. ožujka, u 18 sati, u Kinoteci "Zlatna vrata" u Splitu bit će predstavljena knjiga autora Drage Pilsela "Argentinski roman" koja je prošlog mjeseca izišla u nakladi zagrebačkog "Profila".

Drago Pilsel rodio se u Argentini 1962. te proveo djetinjstvo i mladenaštvo okružen tamošnjom hrvatskom emigracijom. Odgajan sukladno svjetonazoru NDH, Pilsel je doživio potpuni preokret i prometnuo se u istaknutog hrvatskog antifašista.

Kako je tekao taj njegov preobražaj i kakvu je ulogu u njemu imao današnji papa Franjo, Pilsel otkriva u svom autobiografskom "Argentinskom romanu". No, roman donosi i puno više od toga.

Novinar i teolog Drago Pilsel napisao je uzbudljivo autobiografsko štivo, svojevrsnu psihoanalizu svog dramama ispunjenog života, u kojemu se obračunao sa svojim obiteljskim teretom, kako emotivnim, tako i političkim, odnosno ustaškim.

Najteže u životu mu je bilo kad je izgubio brata u Domovinskom ratu. Trauma ga je pokosila, a da se još nije bio oslobodio teškog bremena iz djetinjstva kada mu je obitelj napustio otac.

Četiri godine psihoanalize dovele su do "Argentinskog romana" u kojem Pilsel otkriva kako mu je dugo trebalo da shvati kakvo su mu preteško breme povijesnih zabluda o Anti Paveliću, ustašama i NDH na leđa natovarili djedovi i roditelji.

U Kinoteci "Zlatna vrata" o knjizi će, uz autora, govoriti Jurica Pavičić, Dragan Markovina i Boris Dežulović, a odlomke iz knjige čitat će glumac Belmondo Miliša. Ulogu moderatorice preuzet će Eda Vujević.

R.K.

Naslovnica Kultura