Scena Kultura

IZNIMAN KULTURNI DOGAĐAJ

Pedeseti rođendan bolske galerije slavi se u Splitu: brački klasici na splitskoj Pjaci

IZNIMAN KULTURNI DOGAĐAJ

Galerija umjetnina ‘Branislav Dešković’ predstalja djela iz svoga stalnog postava, poput 'Kupačica' Juraja Plančića

Centar za kulturu Brač, u suradnji s Gradom Splitom, danas je u podne otvorio izložbu “Galerija na otoku” u Staroj gradskoj vijećnici. Riječ je o gostovanju stalnog postava Galerije umjetnina “Branislav Dešković” u Bolu na Braču. Izniman kulturni događaj stiže uz 50. obljetnicu osnivanja Galerije, a prati ga izdašan katalog svježeg estetskog prerasporeda “u kući”.

 “Želja nam je ovim događajem omogućiti uvid u bogatstvo umjetnina koje su svoj dom pronašle na otoku Braču, u Galeriji ‘Dešković’. Od njezina osnutka 1963. godine, vrijedne slike i skulpture stizale su zahvaljujući darovnicama umjetnika, zamjenama i novčanim prilozima ustanova, tvrtki i pojedinaca. Prema zapisu inicijatora osnivanja Galerije, Bračanina Ive Marinkovića Mijarića, najviše je djela nabavljeno uz potporu nekadašnjeg općinskog i republičkog Fonda za kulturu” - komentirala je Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač, u sklopu kojega Galerija danas egzistira.

Sanacija Galerije

Život Galerije mijenjao se i nosio svoje, pa od 1993. djeluje u sklopu srodnih kulturnih jedinica inače županijske ustanove. Treba reći, posljednjih godina Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Bol zajednički financiraju opsežan program obnove i sanacije renesansno-barokne palače u kojoj su umjetnine pohranjene. Ministarstvo kulture proglasilo je 2009. umjetničku zbirku zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, no neovisno o statusu, Galerija živo sudjeluje u kulturnom životu Bola i šire.


Ignjat Job: Ženski akt
“Uz zaštitu, znanstveno obrađivanje i prezentiranje galerijskog fundusa, kulturna i društvena uloga Galerije ostvaruje se kroz različite sadržaje, predavanja, radionice, promocije te programe drugih muzeja i galerija koji u svoje izložbene aktivnosti uključuju i umjetnine iz bolske galerije. Kroz izložbenu djelatnost tijekom čitave godine, a osobito u vrijeme turističke sezone, u ‘Deškoviću’ se prezentira suvremeno likovno stvaralaštvo. Iako izložbeni prostor u aneksu prizemlja Galerije ne dopušta veće izlagačke projekte, dosadašnje su izložbe predstavljale kvalitetnu kulturnu ponudu” - nastavlja ravnateljica Centra.

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Guido Quien autor je novog stalnog postava Galerije i popratnih tekstova u izdanoj publikaciji.

Rendić na čelu

“Katalog je svojevrsna oda i odraz našega poštovanja prema umjetnicima i njihovim djelima, ali i prema bračkom podneblju, u kojemu su mnogi od njih pronašli nadahnuće za rad. Prva zbirka moderne i suvremene likovne umjetnosti na Braču sabire djela kipara i slikara rođenih na Braču, onih kojima je taj otok zavičaj, kao i onih koji su ondje trajno ili povremeno boravili”, kaže Quien.

Na kronološkom čelu te bogate zbirke stoji prvi hrvatski moderni kipar, Bračanin Ivan Rendić. Slijedi zavidan broj djela Branislava Deškovića, velikoga kipara animalista po kojemu Galerija i nosi ime, a iz kojih se mogu razabrati sve razvojne faze. Deškovićeva djela i trag njegove osobnosti dali su, u Pučišćima, prve poticaje kiparu Valeriju Michieliju, ekspresivnom egzistencijalistu hrvatske umjetnosti, a tu je i najbolji dio opusa Ignjata Joba nastao u Supetru...

Neizlagani radovi

Što se tiče Bola i novog programa “Deškovića”, u prizemlju se nudi reprezentativni uzorak fundusa Galerije. U izraznom smislu, tu je predstavljen raspon hrvatskog slikarstva 20. stoljeća, od ekspresionizma do apstrakcije i suvremenih inačica likovnoga govora. Postav druge i treće etaže koncipiran je kronološki. “Novost je postava i u tome da se izlažu djela iz fundusa koja do sada nisu bila dostupna javnosti, primjerice ekspresivan autoportret Karla Mijića, apstraktna kompozicija Ede Murtića, kiparska ostvarenja Šime Perića... Osvježenja stalnog postava odgovaraju nastojanju za ubuduće, da se, kako osvježenjima stalnog postava, tako i povremenim studijskim izložbama, s vremenom javnosti predstavi cjelina fundusa jedinstvene galerije na otoku”, kaže Quien.

Bolski velikani

Stalni postav ima mjesta i za radove Emanuela Vidovića, Ivana Meštrovića, Jerolima Miše, Marina Tartaglie, Jurja Plančića, Otona Postružnika, Frane Šimunovića, Ive Šebalja, Ive Dulčića, Raoula Goldonija, Šime Perića, Ede Murtića, Ljube Ivančića, Miljenka Stančića, Nevenke Đorđević, Ante Kaštelančića, Slavka Šohaja, Tome Rosandića, Grge Antunca, Velibora Mačukatina, Dalibora Parača...

PIŠE: IGOR BREŠAN

Naslovnica Kultura