Scena Kultura

4. festival

MAGično prožimanje glazbenika i publike

4. festival

MAG Festival želi pružiti priliku mladim splitskim i hrvatskim glazbenicima i komornim sastavima

Svojim četvrtim, upravo okončanim, izdanjem splitski MAGfestival stekao je ne samo pravo građanstva već je opravdao očekivanja prijatelja glazbe nametnuvši se programima koji su obogatili nezavidnu koncertnu djelatnost u gradu.

Programi u Muzeju grada Splita ponudili su pet koncertnih večeri na kojima je nastupilo sedam komornih sastava s ukupno 29 glazbenika. Novina je da Festival od ove godine ima i umjetničko vodstvo, Josipa Dragnića i Yaroslava Sadovyja. Potonje spomenuti potpisao je i bogatu dvojezičnu programsku knjižicu u kojoj su, kao novina, uz faktografiju vezanu za izvođače i naslove, dane sadržajne i stilske specifičnosti, te okolnosti i vrijeme nastaka djela izvedenih na festivalu.

- Cilj umjetničkog koncepta ovogodišnjeg MAGfestivala bio je naznačiti odrednice koje bi u sljedećim godinama trebale uputiti na sadržajne festivalske konture. Kad govorimo o tome, mislimo prvenstveno na ciljeve koje bi MAGfestival ubuduće trebao proklamirati i kroz njih opravdati svoju postojanost. U prvom redu odnosi se to na pružanje prilike mladim splitskim glazbenicima i komornim sastavima za predstavljanje javnosti, a zbog čega je u konačnici MAGfestival prije tri godine i pokrenut. Tako su se ove godine od domaćih snaga na festivalu predstavili Mandolinski kvartet “Da Capo”, Splitski gitaristički kvartet, ali i posebno za ovu prigodu osnovan Kvartet flauta “Image”, koji se uspješno predstavio na Večeri hrvatskih skladatelja i tako najavio ozbiljan rad, pa je za očekivati da će dodatno obogatiti scenu klasične glazbe u Splitu - potkrjepljuje polaznu tezu Josip Dragnić.

Josip Dragnić: Ciljeve ovogodišnjeg festivala smo postigli
Drugi cilj festivala pokušava privoliti kvalitetne mlade glazbenike i komorne sastave iz drugih djelova Hrvatske, pa su tako splitsku publiku u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita vrhunskim muziciranjem i profesionalnošću oduševili nedavno osnovani Hrvatski gudački kvartet i festivalskoj publici dobro poznati Kvartet saksofona “Papandopulo”, bivši New Sax kvartet.

Tribina domaćih skladatelja

- Nadalje, MAGfestivalom želimo predstaviti i renomirane hrvatske komorne sastave koje u Splitu uopće ili dugo nismo imali prilike čuti, pa je po tom ključu Zagrebački puhački trio i otvorio ovogodišnji ciklus koncerata. Nastojimo festivalu osigurati međunarodni karakter i razinu ugošćavanjem komornih sastava iz inozemstva kao što je to bio “slučaj” s Gudačkim kvartetom HIP4tet iz Španjolske. MAGfestival, ne baš zanemarivo, svake godine daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva, pa smo osim na tematskoj Večeri hrvatskih autora domaće skladatelje Marka Ruždjaka i Olju Jelaska imali prilike ćuti na koncertu Zagrebačkog puhačkog tria, radove one Mirele Ivičević i Frana Đurovića u tumačenju Kvarteta Saksofona “Papandopulo” - nastavlja Dragnić.

MAGfestival želi “isprovocirati” i suradnju među glazbenicima koji do tada nisu zajedno muzicirali, ali i potaknuti osnivanje novih komornih sastava koji ne bi bili tek prigodnog karaktera. Tako je suradnja oboistice Katarine Grubić i Hrvatskog gudačkog kvarteta, te gitariste Josipa Dragnića i Gudačkog kvarteta Hip4tet rezultirala uspješnim i atraktivnim izvedbama, a glazbenicima omogućila novo, neprocjenjivo iskustvo. U svakom slučaju, ovogodišnji MAGfestival pokazao je i organizatorima i publici u kojem smjeru splitsku “feštu” komorne glazbe u budućnosti trebao razvijati, a koliko brzo će želje biti potvrđene praksom ovisi o institucijama, njihovoj potpori i razumijevanju.

MAGfestival očito ide dalje zahvaljujući grupi entuzijasta iz Udruge MAG, ali i ravnopravnom partneru Muzeja grada Splita koji je u cijeloj prigodi pronašao sebe, ne samo logistikom već i vezivanjem glazbe uz muzejske prostore grada i Galerije Emanuela Vidovića i dodatnim populariziranjem sadržaja koje baštini. Suradnja kojoj svjedočimo svijetli je primjer razumijevanja i razmjene iskustava udruga i institucija u kulturi, pa i ta sprega čini festival posebnim.

IGOR BREŠAN

 Kultura kao 'brend'

•• MAGfestival već dvije godine uživa potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske zahvaljujući kojoj može realizirati neka gostovanja i podići kvalitetu programa na pristojnu razinu. Ne baš zanemarivo i Odjel za kulturu i umjetnost grada Splita, te Županija splitsko-dalmatinska potpomažu nas od samog starta, međutim ako Split želi imati ozbiljan međunarodni festival komorne glazbe, za to će trebati još veća ulaganja i nastojanja subjekata koji skrbe o kulturi ove sredine, kaže Josip Dragnić. - Znamo da lokalna zajednica ima puno većih problema i preokupacija od festivala klasične glazbe i da je kultura ono na čemu se prvo štedi, ali odjek koji MAGfestival ima u Hrvatskoj, interes i reakcije publike i kritike daju nam za pravo da bi mogli postati novi, voli se reći, “brand” Splita. Ne samo kulturno-umjetnički već i turistički, jer pri kraju ljeta i sezone u Splitu nakon Splitskog ljeta, Dana Dioklecijana i sličnih priredbi, osim Glazbenih večeri u Podrumima ne postoji nikakav ozbiljiniji kulturno-umjetnički sadržaj koji bi se mogao ponuditi gostima.

Naslovnica Kultura