Scena Kultura

IKS FESTIVAL  

Prekasno je, Antigona: počinje drugo izdanje IKS festivala

IKS FESTIVAL         
Too late!” (Prekasno) naslov je predstave kojom danas u Amfiteatru Doma mladih počinje drugo izdanje IKS festivala, Međunarodnog festivala suvremenog kazališta, koji će se odigravati na više splitskih pozornica od 3. do 12. rujna. U Amfiteatru MKC-a Split, Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih, Galeriji umjetnina i Dioklecijanovim podrumima održavat će se predstave i performansi na koje je festivalska organizacija iznimno ponosna. “Ovogodišnja selekcija prikazuje projekte visoke izvrsnosti i neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola. Poseban naglasak je stavljen na mediteranske regije, poglavito Italiju i Španjolsku”, kaže Nela Sisarić, čelna figura IKS-a.

“Too late!” je skroz u skladu s najavom. Izvodi je talijanska kazališna skupina “Motus”, ovdje samo duet talijanske glumice Silvije Calderoni i srpskoga glumca Vladimira Aleksića, inače družina koju su od njezina osnutka u Riminiju 1991. godine međunarodne pozornice imale dosta prilika upoznati po - prevladano bi bilo reći -  eksperimentalnom radu, ali u svakom slučaju po istraživačkom i angažiranom.

“Motus” predstavlja samu krestu novoga talijanskoga kazališta, koje svoju jezgru ima u regiji Emilia Romagna, pa ga kritički tekstovi često nazivaju i “fenomeno teatrale romagnolo”. Taj je “fenomen” svoju embrionalnu fazu imao u specifičnom supkulturnom kontekstu, koji u Italiji buja u napuštenim industrijskim postrojenjima, stambenim i drugim prostorima, u skvoterskoj zoni sve u svemu, iz koje je niklo dosta tzv. underground kulture.

Ova se ravnomjerno distribuira među udrugama u kulturi, kao što je, recimo, “Fanny & Alexander” iz Ravenne, i nezavisnim izvođačkim družinama poput “Motusa”, kao što su “Teatro Clandestino” iz Bologne, ili “Masque Teatro” iz Forlija. Iz tog ambijenta dolazi i ova Motusova obrada Antigone, inače jedna od ukupno tri koje izvode naslanjajući se na Sofoklovu tragediju.

Posjetitelji Amfiteatra MKC-a, po svemu idealnog prostora za ovu družinu s obzirom na autentičnu nedovršenost Doma mladih, mogu očekivati minimalističku predstavu od sat vremena, u kojoj će potka o Antigoninu suprotstavljanju Kreontu zasigurno biti okvir za posredovanje nekakvog bunta protiv autoriteta. Ne treba očekivati manje od družine koja dolazi iz zemlje u kojoj je Berlusconi još donedavno bio premijer. Za “Motus” je to tipičan par postola, koji, doduše, više ne žulja ni naše pozornice. Uostalom, i mi imamo svoje predsjednike vlade.JAKOV KOSANOVIĆ

Osobna iskaznica

Skupinu “Motus” su 1991. u Riminiju osnovali Enrico Casagrande i Daniela Nicolo, koji su ujedno i autori ove predstave. Zanimljivo je, i Antigonu i njezina zaručnika Hemona tumači androgina Silvia Calderone, talijanska glumica koju smo imali prilike zapaziti prošle godine u filmu “La Leggenda di Kaspar Hauser” (Legenda o Kasparu Hauseru), na programu Festivala mediteranskog filma Split.

U filmu je tumačila naslovnu ulogu, rame uz rame s kultnim newyorškim glumcem i redateljem Vincentom Gallom. Kreonta, pak, tumači Vladimir Aleksić, inače poznato lice srpske televizije, na kojoj vodi inačicu talent showa, “Ja imam talenat”.


Naslovnica Kultura