Scena Kultura

zgodna simbolika

Splitska Kinoteka u znaku ‘Velikih očekivanja’

zgodna simbolika

Program će donijeti 13 kinematografija zemalja EU-a i prikazati ukupno 17 uspješnica, od Kurismakijeva ‘Čovjeka bez prošlosti’ do kinohita ‘Muškarci koji mrze žene’

U povodu ulaska Hrvatske u EU, splitska “Kinoteka“ od večeras do 20. srpnja sinefilima nudi prigodni filmski ciklus naslovljen s “Europo, dobar dan“. Ciklus se sastoji od 13 kinematografija zemalja EU-a i prikazuje ukupno 17 uspješnica, od čega strše dvije zvučne splitske premijere: “Lov“ Thomasa Vinterberga i “Velika očekivanja“ Mikea Newella, pri čemu je naslov potonjeg baš simboličan. Tu su i vremešna ostvarenja (“Financije velikog vojvode“ F.W. Murnaua), kultni filmovi (“Čovjek bez prošlosti“ Akija Kurismakija), nominenti za “Oscara” (“Kraljevska afera“ Nikolaja Arcela) i nesuđeni oskarovci (Almodovarov “Pričaj s njom“), recentni festivalski (“Barbara“ Christiana Petzolda, “Samo vjetar“ Benedeka Fliegaufa) i kinohitovi (“Muškarci koji mrze žene“ Nielsa Ardena Opleva). Navedimo još i “Snjegove Kilimandžara“ Roberta Guediguiana, rumunjski omnibus “Priče iz zlatnog doba“, “Kruh naš svakdašnji“ Nikolausa Geyrhaltera, “Koncert“ Radua Mihaileanua, “Draquila: Italija drhti“ Sabine Guzzanti, “Bandu iz Ossa“ Andrea Van Durena, “Amalia“ Carlosa Coelha da Silve i “Zaštitnika“ Mareka Najbrta.

Zanimljivi strancima jer nema sinkronizacije

- Vidim da se svi nešto dodvoravaju “majci staroj“, pa smo i mi odlučili dati svoj prilog tomu, s naglaskom na film kojim zatvaramo manifestaciju... Šalu na stranu, to nije pravi razlog. Još lani smo razmišljali, videći količinu stranaca u Splitu,  kako bi tijekom ljeta dali svoj prilog kulturnoj ponudi našega grada. Stranci nas pohode i tijekom godine - nedavno su mladi Englezi gledali Zanussijev film na poljskom jeziku, te engleskim i hrvatskih podnaslovima - i shvatili smo da smo (stranim) ljubiteljima filma interesantni jer se kod nas filmovi ne sinkroniziraju.

Zbrojili smo dva i dva, spojili turiste i ulazak u Europu, te ponudili 17 žanrovski različitih naslova brojnih država i koprodukcija, gdje svatko može nešto naći za sebe. Žao mi je što nemamo grčki film i, posebno, niti jedan naslov s Baltika. Imali smo mi lani ciklus litavskih filmova, no ovaj put nismo uspjeli doći do njih. Svaki dan drugi film, točno u 20 sati, jer moramo malo štedjet i na klimi, i za sve popularna cijena od 10 kuna. Eto, testiramo i sebe, i našu stalnu publiku, ali i one koji pohode Split. Pokaže li se projekt uspješnim, a pod tim mislimo na posjećenost, iduće godine obećavamo puno više premijera - kazao nam je Vlado Ercegović, voditelj “Kinoteke“.

Ercegovića pitamo što ulazak u EU konkretno znači za splitski “hram filma“.

- Mislim da se za sada ništa neće promijeniti... S Europom, stranim veleposlanstvima i kulturnim centrima mi stalno surađujemo, a neke predradnje o obavilism ranije: početkom godine ušli smo u sustav “Europa Cinemas“, u projektu smo HAVC-a za digitalizaciju, malo smo marketinški pojačali vlastite redove, stalno surađujemo s festivalima koji odgovaraju profilu našeg programa... Ono što nam, baš kao i “konkurenciji“, nedostaje jest veća posjećenost, ali to su već teme koje zahtijevaju puno veću analizu. Ono što obećavamo je da ćemo od jeseni pokušati ponovno formirati filmske klubove po školama i fakultetima – najavljuje Ercegović.

MARKO NJEGIĆ


Naslovnica Kultura