Scena Kultura

'Kako živi narod'

Dokumentarac o životu u Dalmatinskoj zagori kojeg se ne bi posramio ni BBC

'Kako živi narod'

foto: screenshot

Igrano/dokumentarni film “Kako živi narod“ redatelja Hrvoja Jelavića-Šake, nadahnut životom u Dalmatinskoj zagori u prošlom stoljeću, u petak je premijerno prikazan u Splitu, u fino popunjenoj Kinoteci “Zlatna vrata“. Radi se o povijesnoj projekciji života dalmatinskog sela kroz četiri godišnja doba.

Godine 1936. mlada bjelovarska spisateljica Zlata Perlić (igra je mlada splitska glumica Vanda Boban) u sklopu znanstvenih etnoloških putovanja posjetila je Dugopolje i naišla na iznimno tešku, gorku i oporu sliku života dalmatinskog seljaka.

- U filmu su zapravo svi bitniji životni događaji života čovjeka, obitelji i zajednice prikazani kroz zbir igranih sekvenci koje imaju dokumentarnu i iznimnu emocionalnu pozadinu i povezane su u logičnu i funkcionalnu cjelinu po etnološkim pravilima. No, naravno, kako je ovo film, moj zadatak je bio iskoristiti znanstvenu podlogu i dočarati atmosferu života koliko je maksimalno bilo moguće i približiti je gledateljima.

Mislim kako smo uspjeli, jer ima prizora koji predstavljaju rijetko viđene kvalitativne vrhunce u modernom hrvatskom filmu. Zato i moram zahvaliti Općini Dugopolje, načelniku Zlatku Ževrnji i KUD-u “Pleter“ i njihovom voditelju prof. Stanku Baliću na potpori koji su projekt prepoznali – izjavio nam je Hrvoje Jelavić-Šako.


“Kako živi narod“ je povijesna rekonstrukcija u formi znanstveno-etnološkog filma, a ponosno se ističe da je snimljen, produciran i montiran prema standardima BBC-ja.

- BBC izdaje set tehničkih normi koje dokumentarci moraju ispoštovati kako bi došli u obzir za otkup i emitiranje na njihovim kanalima. Radili smo upravo po tom setu tehničkih pravila i Andriji Pivčeviću treba odati veliko priznanje jer je radio u nemogućim uvjetima. Mnogima je poznat izraz “guerilla filmmaking“, no takva je “guerilla“ za nas pravo bogatstvo.

Zapravo, samo mi znamo što smo sve uspjeli izvući iz praktično ničega, jer nismo uopće imali scenografiju i rekvizite, a radili smo povijesnu rekonstrukciju. Kostimografiju smo koristili od KUD-a “Pleter“, njihove rekvizite, a lokacije smo tražili oko mjesec dana. Gledano glumački, izvedbe naših naturščika u pojedinim dijelovima poprilično nadmašuju prosjek dokumentaraca što se prikazuju na stranim televizijama – ističe redatelj.
Ekipa koja je stvarala film: Tomislav Unušić, Marijana Botić, Andrija Pivčević, Hrvoje Jelavić-Šako te Sanja Krstulović
snimio: Paun Paunović / Cropix
Jelavić-Šako i legendarni kamerman Pivčević zajedno rade već pet-šest godina; nakon “Dioklecijanovih podruma“ ovo im je drugi projekt.

- U “Dioklecijanovim podrumima“ smo po prvi puta napravili dokumentarni film gotovo u cijelosti snimljen u pokretu s kranom, što je možda i svjetska ekskluziva. U ovom filmu imamo 85 iznimno dobrih naturščika i Vandu Boban, dokumentarac koji je u cijelosti igrani i jako dobro funkcionira, čime smo opet napravili po prvi puta u Dalmaciji, možda i Hrvatskoj, film ovakve specifične strukture i kvalitete. Funkcioniramo dobro, unatoč razlici u godinama.

Gledajte, kada imate za snimatelja čovjeka takve reputacije i predanosti radu, onda učite, učite podsvjesno. Jer, ovo što radimo jednostavno je zahtjevno, iznimno mnogo truda se uloži u znanstvenu pripremu, traženje lokacije, pripremu kadrova. Ja sam se školovao za igrani film i to mi je ostalo u glavi, a Andriji je to valjda jedini način fuknkcioniranja na setu, jer unosi dosta ozbiljnosti i to mi je od iznimne pomoći – kaže Jelavić-Šako i otkriva kako će film nakon sinoćnje projekcije krenuti na neku mini turneju po Dalmatinskoj zagori, čak i u distribuciju.

- Već imamo određene dogovore. Projekcije se pripremaju i u Hrvatskoj i u inozemstvu.

MARKO NJEGIĆ


Ekipa filma

Cijela ekipa od osam ljudi je radila gotovo sve i moram ih spomenuti. Ja sam odradio scenarij, režiju i montažu, Andrija Pivčević je bio snimatelj, Tomislav Unušić zvuk, Marijana Botić Rogošić i Toni Mijač su mi bili asistenti, Sanja Krstulović maska i šminka, Ivica Malenica šef rasvjete... – veli Jelavić-Šako.Naslovnica Kultura