Scena Kultura

RETROSPEKTIVA

Max Ernst u bečkoj Albertini

RETROSPEKTIVA

U bečkome muzeju Albertina otvorena je izložba radova njemačkog kipara i slikara Maxa Ernsta, koja kroz gotovo dvjestotinjak radova - slika, kolaža i skulptura, te relevantnih primjera ilustriranih knjiga i dokumenata o životu slavnoga umjetnika - nastoji predstaviti ukupno stvaralaštvo jedne od najznačajnijih umjetničkih figura prošloga stoljeća. Izložba “Max Ernst: retrospektiva” otvorena je 23. siječnja, a prva je austrijska retrospektiva posvećena pioniru dadaizma i nadrealizma. Obuhvaća sva njegova stvaralačka razdoblja, otkrića i tehnike, dajući njegovim djelima pripadajući biografski i povijesni kontekst.

Uz Matissea, Picassa, Beckmanna, Kandinskog i Warhola, Ernst (1891.- 1976.), samouki slikar iz Bruhla nedaleko od Koelna, nedvojbeno je jedan od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća, jedan od pokretača dadaizma, pionir nadrealizma i tvorac profinjenih tehnika kao što su kolaž, frotaža i grataža, dekalkomanija i oscilacija. Inventivan u primjeni slikarskih tehnika i izvora inspiracije, zbog čega je njegov opus praktički nemoguće jasno definirati i svrstati, Ernst je bio neumorna osobnost u konstantnoj potrazi za slobodom, rastrgan između želje za ostvarenjem osobnih životnih ciljeva i prevladavanjem društvenih i političkih prepreka u turbulentnom povijesnom razdoblju u kojemu je živio.

Izložba u Albertini nastoji pozicionirati njegov rad na razmeđu sila koje su ga umjetnički inspirirale - uspomena, otkrića, recikliranja i kolaža, referencija na prošlost, suvremenih političkih događanja, te vizionarske perspektive budućnosti. Izložba je nastala u suradnji s Fondacijom Beyeler, a može se pogledati sve do 5. svibnja.

(H)
Naslovnica Kultura