Scena Kultura

PROMOCIJA

Tople, domaće, čakavske riči Dunje Kalilić

PROMOCIJA

Književnica Dunja Kalilić u velikoj dvorani splitske Gradske knjižnice Marka Marulića predstavila je knjigu “Neka ča ne gre ća”. Osamnaesti naslov produktivne autorice, knjigu čakavskih stihova namijenjenih odraslima, predstavili su dr. Ivan Bošković i organizatorica kulturnih aktivnosti GKMM-a Ingrid Poljanić.

Publiku i goste uvodno je pozdravila predsjednica HKD „Napredak“, u čijoj je nakladi objavljena knjiga, a Ingrid Poljanić naglasila je važnost čuvanja stare čakavštine. Ona je pohvalila pjesmama priložen rječnik te je pročitala nekoliko njoj najdražih pjesama.

-Toplina čakavske riječi nosi dušu stvari; u pjesnički proznom ritmu, ritmičkoj prozi  i oslobođenim stihovima pjesnikinja pjeva o moru, mornaru, brodovima, kaletama, škurama, šentadama, ljubavi. Cijela je knjiga zapravo odgovor na pitanje zašto to ‘ča’ ne smije nestati” – zaključio je Ivan Bošković.

Vedran Matošić (šjor Dioklecijan, kako ga je nazvala autorica) pročitao je nekoliko pjesama, a u glazbenom dijelu programu nastupila je ženska klapa „Filip Dević“. Spisateljski počeci Dunje Kalilić sežu u njezinu ranu mladost, no studij ju je vodio u posve drugom smjeru, životne putanje u Ameriku i Italiju, a tek nakon izbivanja i života u inozemstvu, nakon povratka u Split, počinje objavljivati. Njezina prva knjiga “Amerika u Floridi” objavljena je 1988. godine. Dosad je objavila 15-ak knjiga različitih tematika i žanrova.

S. kekez


Naslovnica Kultura