Scena Kultura

ANTIKA U TUČEPSKIM ZASEoCIMA

Barun Munchausen na vrhu Biokova

ANTIKA U TUČEPSKIM ZASEoCIMA

Predstavom Munchausen s Vilijem Matulom u Čovićima, 3. tučepsko ljeto “Ka’ kultura u tučepskim zaseocima” došlo je pred kraj planiranog kalendara događanja. Teatar pod vedrim nebom otvorio je Ilija Zovko u Podstupu. Slijedio je teatar Kiklop s predstavom “Gle kako dan lijepo počinje” sa Špirom Guberinom i Jadrankom Šestan u Šimićima, gostovale su “Rogonje” u Podpeći te Dragan Despot u Krležinoj monodrami “Na rubu pameti” u Sridi Sela.

Završnica će biti 16. kolovoza u zeseoku Mravičići, kada nastupaju klape i priređuje se izložba makarskog akademskog slikara Igora Dragičevića, podrijetlom iz Tučepa.

Ulaskom teatra u komšiluke razbacane po biokovskoj padini, stare kamene kuće, pjace, dvori, konobe ponovno su puni ljudi. Igraonica na otvorenom oživila je vezu nekadašnjeg života primoraca, njihovu kulturu i baštinu, sa suvremenim, kojemu pečat i glavnu okosnicu daje turizam.

Predstava se događa svaki put u drugom zaseoku, čime se mijenja kompletan ambijent teatra. Službena scena tek je zanemariv dio kulise.

Igra svjetla i sjene s Biokovom u pozadini i mora u nizini, maslina i bora, kamena s okolnih kuća, ono je što predstavu u zaseocima čini posebnom.

Matula i pokretac manifestacije, Ivica Mijačika (prvi s desna) / Ivo Ravlić / Cropix

A duša su ljudi, svi oni nasljednici stvaratelja tučepskih zaseoka, koji povedu svoje goste u starine i legende, otvaraju konobe i svijet velikodušno nude dalmatinskim specijalitetima. Kao da se natječu tko će biti bolji domaćin, bolji dio kora. To je posebnost tučepskih igara.

- Tajna je u posvećenim talentiranim i upućenim entuzijastima, kao što su Ivica Mijačika i Marin Čović, koji su ovo osmislili za Tučepe. Za samo ovu jednu večer motivirali su 30 ljudi da krče i pliju oko kuća, uređuju konobe i otvore ih publici. Ovo je fascinantno, čovjek se oduševi kada vidi što je za predstavu napravljeno u zaseocima u kojima se ne živi - oduševljeno je rekao Vili Matula nakon predstave.

Ana Dragičević/EPEHA

Naslovnica Kultura