Scena Kultura

selca 18. izdanje pjesničke manifestacije

‘Croatia Rediviva’ o fašističkoj paljevini

U Selcima će se u petak 8. kolovoza održati ‘Croatia Rediviva’, čiji je utemeljitelj pjesnik i diplomat Drago Štambuk, ovogodišnju 18. pjesničku manifestaciju posvetio 65. godišnjici fašističkog paljenja Selaca i šest bračkih mjesta 1943. godine.

“Tri dana i tri noći gorjela su Selca i nikad se nisu oporavila od kataklizme”, navodi Štambuk, dodajući kako se obljetnica strašnog događaja obilježava prvi put.

Svečanost počinje u petak u 21 sat otkrivanjem ploče na Trgu pjesnika sa stihovima prošlogodišnjeg oliveatusa Joška Božanića, a zatim će na Pijaci tridesetak pjesnika kazivati stihove.

U subotu u 10.30 predstavit će se spomen-ploča posvećena paljenju Selaca, pjesnici će čitati pjesme na temu nesreće i katastrofe, a prof. Mladen Machiedo stihove talijanskih pjesnika koji su osudili bračku tragediju.

Na smotri koju organiziraju Hrvatski sastanak i Društvo hrvatskih književnika, među ostalim će nastupiti Luko Paljetak, Tonko Maroević, Tomica Bajsić, Jozefina Dautbegović, Roko Dobra, Jakša Fiamengo, Tatjana Radovanović, Vlasta Vrandečić - Lebarić, Pajo Kanižaj, Drago Štambuk, Ivan Golub...

D.Š.

Naslovnica Kultura