Scena Kultura

U HNK Split u subotu premijera Brittenove opere "Silovanje Lukrecije"

Opera HNK Split ove će subote izvesti svoju posljednju ovosezonsku premijeru, a bit će to opera Benjamina Brittena "Silovanje Lukrecije", u kojoj će osim glumaca HNK Split sudjelovati i umjetnici iz Artemus Fundacion iz Madrida, te Teatro Verdi iz Trsta, kazano je na današnjoj konferenciji za medije.

"Ovo je jedan važan repertoarni pomak, jer je ova opera suvremena i ni u kom slučaju nije moderna. Ona spada u sam vrh ne samo Engleske, nego i svjetske glazbene baštine. O Benjaminu Brittenu možemo govoriti kao o jednom od važnijih engleskih skladatelja posljednjih 300 godina. Britten je vrlo kompleksno pristupio stvaranju ove opere i samim tim je pred nas stavio jednu veliku zadaću", kazao je ravnatelj opere HNK Split Ivica Čikeš.

Riječ je o uzbudljivoj i dramatičnoj priči o zanosnoj Rimljanki Lukreciji, koju je silovao etrurski princ Tarkvinije, nakon čega je došlo do pobune Rimljana protiv etrurske monarhije i dovelo do stvaranja rimske republike. Operom "Silovanje Lukrecije" ravnat će maestro Robert Homen, redatelj i scenograf je Nenad Glavan, a na pozornici će se pojaviti međunarodna pjevačka postava.

"Silovanje Lukrecije s fabulom nastalom u početcima starog Rima zanimljivo je i aktualno i nama danas. Scenografski i režijski sve smo stavili u amfiteatar, koji je u isto vrijeme i parlament i sud, dakle mjesto gdje se odlučuje i kažnjava, te demonstrira vlast. Ovoga puta imamo nadzorne kamere koje se toliko ne primjećuju, ali istodobno sve uobličuju", otkrio je redatelj i scenograf Nenad Glavan.

U naslovnoj ulozi je talijanska sopranistica Sara Galli, a uz nju će nastupiti austrijski tenor Alexander Kroner, poljska sopranistica Katarzyna Medlarska, te Carlo Agostino, Marijo Krnić, Zlatko Aurelio Kokeza, Dijana Hilje i Nuria Garcia Arres. Na konferenciji je rečeno da će nakon splitske premijere uslijedit ona u Trstu i Madridu. Ovaj važan međunarodni operni projekt događa se uoči stote obljetnice Brittenova rođenja, kao i ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, a podupiru ga Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH i Grad Split.

Glazbu izvodi komorni orkestar od 14 članova. Premijerna izvedba je u subotu, dok će se još održati i tri reprize.

HINA

Naslovnica Kultura