Scena Kultura

POČEO PRIČIGIN

URNEBESNI "SMAK SVIJETA" Milanović potukao Jadranku, Ivu i Nevenku

POČEO PRIČIGIN
Šesti splitski festival pričanja priča „Pričigin“ počeo je sinoć pred tristotinjak gledatelja dodjelom treće PričeSTi, nagrada za najbolju javnu priču u 2011. godini prema glasovima s poortala net.hr. Nju je u konkurenciji 20 priča za ispovijed pod naslovom „A šta da radim“ premoćno dobio Zoran Milanović. On je pobijedio ispred Jadranke Kosor (Put putujem), Ive Sanadera (Prijatelji stari, gdje ste), Nevenke Bečić (Hajdemo u planine) i Radimira Čačića (Sude mi).

Ako je vjerovati poslovično nepouzdanim pripovjedačima s Pričigina direktoru Petru Filipiću i uredniku programa Renatu Baretiću, Milanović je prvi koji je i zahvalio na nagradi te pobrao pljesak publike što se u proteklih pet godina i familijarizirala sa smotrom. Filipić je podijelio ruže i darove, ali ponudio i bjanko uplatnice kao pomoć Pričiginu koje će možda biti iskorištene i za potrebne podmetače za gole betonske tribine MKC-a.

Nakon kratke ćakule uz fritule počeo je program nazvan „Smak svijeta“ i broj gledatelja se udvostručio (ako smo dobro brojili, on je iznosio odličnih 666, uz moguće sitne korekcije). O Sudnjem danu pričali su pisci Tanja Mravak, Zoran Ferić, Predrag Lucić, Jurica Pavičić i Ante Tomić. Njih je kroz program pripremljeno i ležerno vodila izbornica i moderatorica Patricija Vodopija.

Pavičić je objašnjavao kako je „2002. godine u Splitu“ pogođena s mobitelima za svakoga, ribu iz Maroka. „Najtočniji su stihovi da nitko neće trebat radit, ni Jugovinil, a uskoro ni škver“, kazao je Pavičić uz pljesak. Ferić je pričao o čudom izliječenoj teškoj bolesti i eutanaziranom psu koji je uskrsnuo.

Tomić je dan prije nastupa iščitavao Bibliju i Evanđelje po Ivanu.

„To je humoristično štivo i dokaz da je čovječanstvo i tada poznavalo LSD. Ne vjerujem u teorije o smaku svijeta. Za mene bi smak svijeta bio da se mojoj djeci nešto dogodi“, kazao je on.

Lucić je pričao o Izraelu te o Nostradamusovim proročanstvima koja ga prate od djetinjstva. Pričanje je zaključila Tanja Mravak storijom o pomrčini Sunca u kojoj se prelama zaostalost i predrasude. Unatoč neveseloj temi, Pričigin je baš veselo počeo uz smijeh i obilje publike.

Siniša Kekez
Naslovnica Kultura