Scena Kultura

Umro slavni fotograf Ivo Eterović

Sinoć je u Beogradu u 76. života godini, nakon kratke bolesti, preminuo Ivo Eterović, jedan od najslavnijih fotografa Hrvatske i bivše Jugoslavije, nositelj svih domaćih i međunarodnih nagrada.

Ivo Eterović rođen je u Splitu 1935. godine, bavio se fotografijom od 1950. godine, a od 1956. godine i profesionalno, najprije u Slobodnoj Dalmaciji. Nakon toga dugogodišnji je Vjesnikov stalni fotoreporter i novinar sa sjedištem u Beogradu, a od svibnja 1976. god. je u redakciji zagrebačkog magazina Start. Kraće vrijeme proveo je kao fotograf Ujedinjenih naroda na Sinaju (od 1957.)

Bio je redoviti je član saveza Likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti i nositelj najvećih fotografskih priznanja te međunarodnog Honoraire EFIAP (počasna ekselencija Međunarodne organizacije za umjetničku fotografiju).

Izlagao je svoje radove na velikom broju izložbi umjetničke, novinske i primijenjene fotografije, na svim kontinentima i dobio više od 500 nagrada.

Priredio je 10-ak samostalnih izložbi fotografije. Sudjelovao je sa svojim fotografijama u velikom broju fotomonografija, a značajni su "Jadran, more mira", "Trogir", "Makarska", "Srbija", "Zagreb", "Otoci Jadrana" i mnoge druge.

Autorske fotomonografije su "Brač", "Split", "Njihovi dani", "Sarajevo s ljubavlju", "More, Kornati, salaši", "Kameni brodovi Jadrana", "Beograd", "Dalmacija u srcu", "Split, slika voljenoga grada", "Zagreb intimno", "Ivo Eterović – Beograd danas", "Salaši 2006."

Član Fotokluba Split bio je od 1956., a počasnim članom proglašen je 1962. godine.

Posljednju izložbu u Galeriji Fotokluba Split imao je 2007. god. "Salaši".

PSD

Naslovnica Kultura