Scena Kultura

XONTAKT Golišava predstava Fraktal falus teatra u splitskom Domu mladih - goli mućak

Festival alternativnog teatra XONTAKT počeo je u Domu mladih izvedbom komada “Proces protokol“, autorskim projektom Hrvoja Cokarića, Nele Sisarić i Tonča Bakotina Ruzine u izvedbi Fraktal falus teatra.

Nino Bokan, Franko Bušić, Žila, Ivan Perić, Petra Kovačić, Sanela Marković, Velimir Foretić-Delonov, Hrvoje Cokarić i Nela Sisarić dohvatili su se ovom prilikom administracije, birokracije, nedostatka komunikacije i sličnih zala pozvavši, dakako, u pomoć i Kafku i njegovo djelo “Zamak“.

Traženje uzorka, odbijanje uzora, prokletstvo uroka, uzaludnost dopisa, radost prepiske, iščekivanje potpisa, rad i protokol, red i proces te rast i pomak – ove teme najavljene su kao okosnica njihova “Protokola“.

Sama izvedba kasnila je 45 minuta, a ostaje nejasno je li se to dogodilo zbog tehničkih teškoća ili je i ta gnajavaža uvodno komentirala protokolirane zapreke koje nam se svakodnevno javljaju na putu.

Muškarci se vole skidati u Domu omladine

Nakon kupnje karata, nekih pedesetak gledatelja usmjereno je na sporedni ulaz, uzak i klaustrofobičan, gdje su u repu čekali na potpuno besmislen upis u evidenciju. Još jedan upis slijedio je prije ulaska u amfiteatar, a gledatelji su, kako i priliči alternativnom i drukčijem teatarskom svijetu, zamoljeni da nipošto ne gase mobitele.

Nakon ovoga kafkijanskog uvoda, uslijedila je jednosatna izvedba monoloških segmenta začinjenih teatrom tijela, odnosno nešto zahtjevnijim joga položajima i na kraju apel za konačno dovršenje tužnog i otuđenog betonskog zdanja Doma mladih.

Čitava ova predstava složena od raznorodnih krhotina teksta i pokreta u cjelini je prilično zamorna, a daleko od toga da pomiče granice, nudi neviđeno ili predstavlja opaku konkurenciju kazališnom maistreamu.

Zgodan dio teksta je, pak, govorancija o podizanju produktivnosti u firmi i pričica iz rodilišta, a scenu je tijekom čitave izvedbe začinio i goli glumac (Bušić) mirno sjedeći, poput kakvog trbušastog Bude uz grijalicu na spirale. Dom mladih, čini se, inspirira muškarce na svlačenje. I ovoga ljeta viđeno je nešto slično u izvedbi “Leta 3“. Neizbježno su se javljale misli kako tome čovjeku na hladnoj pozornici jedna strana tijela ostaje zagrijana a druga ne; a kada se takve misli javljaju, s predstavom nešto nije u redu.

Za dodatnu mučninu pobrinuli su se umjetnici smjestivši u pokretne prozirne kugle desetak jadnih, unezvjerenih hrčaka koji su bjesomučno okretali te kugle u njihovu uzaludnom hodu.

“Falusovci“ su na ovu izvedbu privukli predvidljiv broj publike i prijatelja zajedničkih estetskih sklonosti. Borba za nove poklonike bit će im prilično teška.

jasmina parić
Naslovnica Kultura