Scena Kultura

pod ravnanjem nikše bareze, SA SIMFONIjSKIM ORKESTROM HRT-a na splitskom ljetu nastupa mlada talentirana glazbenica

Splitska čelistica Kajana Pačko na carskom trgu

 pod ravnanjem nikše bareze, SA SIMFONIjSKIM ORKESTROM HRT-a na splitskom ljetu nastupa mlada talentirana glazbenica

Mlada splitska čelistica izvest će na Peristilu romantičan i melankoličan koncert za violončelo u e-molu Edwarda Elgara, jedno od najpopularnijih djela čelističkoga repertoara

Jadran Babić / CROPIX

Prvi put u programu Splitskog ljeta nastupit će mlada talentirana violončelistica Kajana Pačko, splitska glazbenica koja svoju karijeru brusi školujući se u Švedskoj i Njemačkoj, točnije u Berlinu u Glazbenoj školi Hanns Eisler, u klasi prof. Svanea Troelsa.

 Kajana će ovoga četvrtka na Peristilu u 21 sat prvi put svirati koncertni program sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

Nakon što orkestar odsvira predigru Wagnerovih Majstora pjevača, 23-godišnja čelistica pridružit će im se koncertom za violončelo u e-molu, opus 85 Edwarda Elgara.

- Riječ je o jednom od najpopularnijih djela s čelističkog repertoara. Jako je romantično i melankolično, s pjevnim elementima, pa se iskreno nadam da će se svidjeti splitskoj publici - kazala nam je Kajana, koju smo zatekli u Šibeniku, gdje se koncertom pripremala za splitski nastup, kojemu se, priznaje, uistinu raduje jer ipak “doma je doma”. Iako dosta nastupa izvan Hrvatske svirajući komornu glazbu sa svojim kolegama, ovo ljeto ipak je rezervirala za Dalmaciju.

Diploma u 18.

Sve one koji još nisu upoznali Kajanu Pačko, treba upozoriti da je riječ o svojevrsnom glazbenom čudu. Violončelo je prigrlila još kao osmogodišnja djevojčica. Potom je diplomirala sa samo 18 godina na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a sa 17 godina dobila je Nacionalovu stipendiju.

Iako nije tip umjetnice koja traži sponzorstvo, nedostatak sredstava za nabavu primjerenog instrumenta, koji je vrlo skup, povezao ju je s Joškom Berketom iz Marine Kaštela, a pomogli su joj ravnatelj Glazbene škole “Josip Hatze” Gordan Sladoljev i Grad Split.

- U jesen ću u Berlin, gdje živim protekle četiri godine, a paralelno ću krenuti na poslijediplomski studij na glazbenoj akademiji Mozarteum u Salzburgu kod prof. Clemensa Hagena. Želja mi je i dalje se usavršavati, ali i redovito nastupati. Vani situacija ide u prilog mojoj struci: kultura se zaista cijeni, a društvo u kojem se krećem vrlo je inspirativno - dodala je čelistica.

Merien ilić


 

Naslovnica Kultura