Scena Kultura

do 20. siječnja primaju se prijave za ravnatelja

HNK ŠIBENIK Senka Bulić odustala, no prijavio se - Šime Bubica

do 20. siječnja primaju se prijave za ravnatelja

Bulić nam je rekla da se neće kandidirati za ravnateljicu šibenskoga kazališta, no kao kandidati se spominju Marko Torjanec, Jasen Boko, Sandro Damiani, Nera Gojanović, Ernest Berec, kao i Šime Bubica

Bulić nam je rekla da se neće kandidirati za ravnateljicu šibenskoga kazališta, no kao kandidati se spominju Marko Torjanec, Jasen Boko, Sandro Damiani, Nera Gojanović, Ernest Berec, kao i Šime Bubica

Do sutra, 20. siječnja, traje natječaj za ravnatelja HNK Šibenik i, sudeći po zanimanju diljem Hrvatske, šibenski teatar u ovom je trenutku dobra udavača, a zaposlenike kazališta iz drugih sredina nije pokolebalo ni bizarno stajalište dijela šibenskoga Gradskog vijeća da ravnatelj te kuće mora biti iz − Šibenika.

Da podsjetimo, uglavnom radi političkoga kontriranja, oporbeni HDZ želio je većinskom SDP-HNS-HSP-u izbiti ciglu ispod nogu te je opstruirao namjeru da se za vršiteljicu dužnosti ravnatelja postavi Senka Bulić. Onda su im se priklonili i HSP-ovci, inspirirani vlastitom političkom misijom u krojenju kulturne, ali valjda i svekolike sudbine grada.

Brojna imena

Jer, jasno je da je Senka Bulić, i sve što je sa sobom mogla donijeti, kolateralna žrtva zato što netko u nekom trenutku nije dobio neko mjesto u nekom odboru, upravi, vijeću... Do sutra traje natječaj za intendanta, a zanimanje je veliko, što je svakako dobro. O javljanju na natječaj govore šibenski kuloari, a neki zainteresirani već su bili i na razgovorima u kući.

CROPIX
Senka Bulić odlučila je ne javljati se na ovaj natječaj, kategorički je odbila tu mogućnost. Smatra da je vladajuća koalicija u Šibeniku nestabilna te ne želi ponoviti loše iskustvo iz Velike Gorice.

Kao kandidati spominju se za sada ova imena: Marko Torjanec (glumac, redatelj, scenarist, pisac, prevoditelj, osnivač Kazališta “Planet Art”, autor TV emisija...), Sandro Damiani (završio studij glume i teatrologije u Trstu, kazališni kritičar, pisac i predavač na Institutu za umjetnost i biznis u Firenci, u dva mandata ravnatelj Talijanske drame u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci), Jasen Boko (dramaturg, pisac nagrađivanih tekstova za kazališta u zemlji i inozemstvu, predavač na splitskom Filozofskom fakultetu, pisac knjiga o teatru, prevoditelj dramskih tekstova, Fulbrightov stipendist, izbornik na Marulićevim danima te u Maloj sceni Rijeka, trenutno koselektor MESS-a − sarajevskog Međunarodnoga kazališnog festivala, itd...), Ernest Berec je glumac i redatelj, osnivač kazališne udruge “Daska i maska” − i to su “izvanšibenski” kandidati.

A kad govorimo o kuloarima i šibenskim kandidatima, stvari stoje ovako. Neru Gojanović, producenticu glazbenog programa u šibenskom teatru i opernu pjevačicu, za sada prate oprečne informacije: sama je višekratno, pa i za medije, izjavila da se neće kandidirati, no govori se da je želi HDZ, čija je članica. Na natječaj se, kažu, sigurno javlja Šime Bubica, glumac i voditelj, član ansambla “Žar ptice”, klapski pjevač i glumac-pjevač u mjuziklima, ali i još jedan šibenski diplomirani glumac Toni Gojanović, odličan glavni lik Grlićeve “Karaule”.

Vlast na potezu

Sudjelovanje u natječaju najavio je i operni pjevač, Šibenčanin Miro Belamarić, koji je već u jednom razdoblju bio ravnatelj šibenskoga kazališta, te Zdenka Bilušić, kulturna animatorica, likovna pedagoginja i uspješna voditeljica Centra za likovnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici. Na potezu je Kazališno vijeće, koje će, pretpostavlja se, rasuđivati po programu i stručnosti, a onda opet šibensko Gradsko vijeće, a tu Šibeniku možda jedino Bog može biti od pomoći...


‘Dovoljno smo se osramotili’

− Ništa me ne zanima osim stručnih referencija kandidata i jedino ću na tome inzistirati kod Kazališnog vijeća, koje će se, očekujem, također ravnati po istim kriterijima − izjavio nam je gradonačelnik Ante Županović. − Prema Gradskom vijeću ići će jedan kandidat kojega bira Kazališno vijeće, a potvrđuje ga Gradsko vijeće. Očekujem da će prevladati razum i zajednički interes da ustanovu vodi najstručniji od prijavljenih kandidata. Mislim da smo se dovoljno osramotili i da to nemamo pravo ponoviti, pa neka sve bude na savjesti članova Gradskog vijeća.


‘Autonomija zajamčena!’

− Ne bih govorio o imenima kandidata dok natječaj ne bude zatvoren − kazao nam je dogradonačelnik Petar Baranović, nadležan za kulturne djelatnosti. − Nadam se da se neugodna i nepotrebna epizoda, vrlo štetna za kazalište i šibensku kulturu, neće ponoviti i da će Gradsko vijeće ovaj put biti dovoljno odgovorno pa potvrditi izbor Kazališnog vijeća, a ono, pak, ima našu punu potporu da izabere najstručnije i najveće ime među kandidatima. Budući ravnatelj imat će našu punu potporu da teatar uredno vodi u financijskom i organizacijskom smislu, što do sada nije bio slučaj. A što se tiče struke − jamčimo potpunu autonomiju.


Naslovnica Kultura