Scena Kultura

u ponedjeljak počinje festival plesa i plesnog filma

XONTAKT Plesna Judita u Domu mladih

u ponedjeljak počinje festival plesa i plesnog filma

Festival plesa i plesnog filma Xontakt kreće i ove godine, i to od ponedjeljka, projekcijom nagrađenoga kratkog filma “Enter Achilles” u 20 sati te “Blush” u 21 sat.

Utorak će biti rezerviran za prikazivanje kratkih plesnih filmova Davida Hintona, Allena Kaeja, Clare van Gool, Phiola Harda i drugih. Sve projekcije će se održati u Kinoteci “Zlatna vrata”, a ulaz je besplatan. Projekt podržava Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, a sredstvima su pomogli i fondovi stranih institucija.

- Filmski program ostvaren je u suradnji s IMZ-om Muzeja International
Music i Media Centre iz Beča, koji je prije 12 godina utvrdio prvi festival plesnog filma i videa “Dance Screen”. Zahvaljujemo i Austrijskom kulturnom forumu Zagreb. Bit će zanimljivo vidjeti djela koja koriste jedinstveni jezik pokreta i plesa kao osnovu za vizualno doljmljiv novi filmski jezik - kazala je Nela Sisarić, organizatorica Xontakta.

Osim filmskog programa, Xontakt nudi i predstavu “Judita” kazališne skupine Fraktal Falus, te radionice suvremenih plesnih tehnika od 11. do 16. prosinca na Maloj sceni Doma mladih i u prostorima ZenYoge.

“Judita” će biti praizvedena u srijedu, na sceni Amfiteatra Doma mladih, s početkom u 20 sati. Režiju potpisuje Hrvoje Cokarić, koreografiju Nela Sisarić, scenografiju Milena Meštrović, kostime Nevena Cokarić Brstilo, glazbu C Bastard i Ruzina Frankulinj, video Marin Zorić i dramaturgiju Srečko Kosovel. U predstavi igraju Nataša Pavlov (Judita), Franko Bušić (Holofer), Renato Vidaković i Nino Bokan (Vojnici), Boris Kadin (Juditin muž).

- “Judita” je nastala zbog preispitivanja važnosti ustaljenih kazališnih i dramaturških normi na koje smo naučeni radeći u umjetničkoj sredini kao što je Split - kaže Sisarić.

Ana Jerković 

Naslovnica Kultura