Scena Kultura

mladi splitski violist i dirigent o magsezoni

Ivan Hut: Bolje je svirati i mukte nego uopće ne svirati

mladi splitski violist i dirigent o magsezoni

Predali smo molbe za financiranje Gradu Splitu i Ministarstvu kulture, te se nadamo njihovoj pomoći. Dobili smo kritike od nekih naših kolega da time što sviramo besplatno podcjenjujemo našu profesiju. Međutim, trebalo je od nečega početi, kaže mladi viol

Predstavnici udruge MAG, koji organiziraju MAGsezonu od 25 koncerata i ljetni MAGfestival komorne glazbe, ovog vikenda susrest će se s predsjednikom Ivom Josipovićem kako bi mu uručili pozivnicu i zamolili za pokroviteljstvo sljedećeg izdanja MAGfestivala.

Dosada su održana dva koncerta iz ciklusa MAGsezone, u kojoj se predstavljaju mladi akademski glazbenici Splitsko-dalmatinske županije. Ivan Hut, mladi splitski violist i dirigent, nastupio je na prvom koncertu, a kao novi predsjednik udruge MAG objasnio nam je detalje sezone i neke crtice iz svojega glazbenog života.

Hut je inače član Splitskog komornog orkestra te Splitskog gudačkog trija. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2005. godine profesor je viole i voditelj Gudačkog orkestra u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

MAGsezona uključuje 25 koncerata. Gdje ćete sve nastupati?

- Nakon nekoliko uspješnih koncerata Udruge MAG, te još uspješnijeg MAGfestivala, zaključili smo da bi Udruga trebala imati koncertnu sezonu, koju smo prikladno nazvali MAGsezona. Svi članovi Udruge su dali svoje prijedloge, te smo došli do konačne brojke od 25 koncerata. Koncerti će se održavati na nekoliko lokacija u Splitu (prvostolnica sv. Dujma, Pinakoteka samostana Gospe od Zdravlja, Muzej grada Splita itd.).

Kako se financirate?

- Napominjem da sve koncerte sviramo bez honorara zato što Udruga za sada još nema vlastita sredstva. Predali smo molbe za financiranje Gradu Splitu i Ministarstvu kulture, te se nadamo njihovoj pomoći. Do tada bi bili zahvalni na bilo kakvoj pomoći sponzora, da se mogu pokriti troškovi organizacije svakog koncerta.

Dobili smo kritike od nekih naših kolega da time što sviramo besplatno podcjenjujemo našu profesiju. Međutim, trebalo je od nečega početi. Naša želja i potreba za sviranjem bila je prevelika. Glazbenik mora svirati, to je smisao njegova postojanja.

Kako je protekao prvi koncert u katedrali sv. Dujma?

- Koncert Komornog orkestra MAG-a u prepunoj prvostolnici sv. Dujma protekao je odlično. Uz orkestar, kojem je ovo drugi koncert pod mojim ravnanjem, nastupili su solisti Marija Bašić-Markotić, Mila Lapov, Josip Dragnić, Antoinette Besak i Petra Hrnjak-Skroza. Veoma smo zahvalni publici koja nas iz koncerta u koncert vjerno prati i podržava.

Violist ste i dirigent. Što Vam je draže, zašto viola i zašto dirigiranje?


- Teško je reći što mi je draže. S violom sam prošao neke od najljepših trenutaka u životu i naučio sam stvarati glazbu preko nje. Ima specifičan i sjetan zvuk. Dirigiranjem sam se počeo baviti prije nekoliko godina, i to paralelno s instrumentiranjem kompozicija za gudački korpus.

Instrumentiranje me potaknulo da se uhvatim dirigentske palice. Dirigent mora imati potpunu koncepciju djela u glavi, dok, recimo, violist u orkestru ne mora. Dirigiranje zahtijeva drukčiji pristup djelu. Jednom kad počnete slušati djelo kao dirigent, više ga i ne možete čuti na drugi način.

Tko su Vam glazbeni i životni uzori?

- U principu ljude doživljavam više kao inspiraciju. U životu inspiraciju nalazim u svojoj obitelji i prijateljima. Što se tiče glazbe, najveća inspiracija mi je maestro Pavle Dešpalj. Svirao sam 10 godina u Splitskom komornom orkestru, čiji je on bio šef dirigent.

Njegov jedinstven pristup glazbi, osobnost i glazbena nadarenost su me (i ne samo mene) učinili kvalitetnijim glazbenikom. Maestro Dešpalj mi je i dalje najveće nadahnuće.

Ana Jerković, foto: jakov prkić / cropix

Još jedan MAGfestival

Ove ste godine ostvarili već jedan veliki projekt - MAGfestival. Kakve su bile reakcije na prvi komorni festival u Splitu?

- Reakcije su bile više nego odlične. Oduševio nas je odaziv publike, koja nam je bila veliki oslonac. Također nas je nazvalo nekoliko ljudi iz zagrebačkih kulturnih krugova, te su pohvalili inicijativu Udruge i tim putem nam pružili podršku.

U svakom slučaju, projekt MAGfestival imao je odjeka i izvan Splita. Još jednom bih zahvalio Muzeju grada Splita na pomoći u organizaciji i gostoprimstvu. Već planiramo i 2. MAGfestival, kolege stalno dolaze s novim idejama, tako da publika i sljedećeg ljeta može očekivati bogat i raznolik program.


Naslovnica Kultura