Scena Kultura

završio prvi festival komorne glazbe u Splitu

MAGFestival: sve je odlično, ali fali - dvorana

Prvi splitski Festival komorne glazbe, MAGFestival, završen je nastupom New sax quartetta. U šest glazbenih večeri, u ugodnom ambijentu gotičke dvorane Muzeja grada Splita, publici se predstavilo 25 mladih glazbenika iz Dalmacije u 15 komornih sastava.

Čuli smo i stare majstore i suvremene autore, među kojima, ne manje važno, i hrvatske skladatelje te djela naših mladih snaga (Tudor, Kalebić).

Večeri su bile podijeljene ‘tematski’, tako da smo mogli čuti od španjolske večeri do balkanskih ritmova, od Beethovena do Mozarta, od jazza do tanga. Mladi glazbenici pokazali su da mogu i žele svirati u svom gradu, makar i u vlastitoj organizaciji.

Neki od njih pokazali su pravu raskoš talenta, dok se kod nekih pomalo osjetila i trema. Međutim, dovoljno govori činjenica da je dvorana svake festivalske večeri bila ispunjena do posljednjeg mjesta, te su koncerte pohodili brojni ugledni Splićani i velik broj turista.

Festival, dakle, po svemu sudeći bio je uspješan već od samog početka, jer je donio jedan novi glazbeno-muzejski diskurs kao i priliku mladim akademskim glazbenicima da pokažu što znaju.

Sinergija udruge MAG i Muzeja grada Splita, koji je ustupio prostor, vrijedna je pohvale, jer je dvorana prostorno, vizualno i akustički prikladna za koncerte, a suradnja donosi obostranu korist. Sličan primjer oživljavanja muzeja glazbom je i Galerija Meštrović koja je ugostila koncerte ovoga Splitskog ljeta.

No to ne bi trebalo biti pravilo jer naši mladi, a pogotovo eminentni i etablirani glazbenici zaslužuju koncertnu dvoranu koja će poslužiti za možda još poneki veći festival komorne glazbe.

A za MAGFestival se ne bojimo, i očekujemo još bolje i kvalitetnije izdanje dogodine, stoga jer je i predsjednik Ivo Josipović potvrdio da će dati pokroviteljstvo

Ana Jerković


Naslovnica Kultura