Scena Kultura

jedan od organizatora PRVOGA splitskog MagFestivala

Josip Dragnić: Svirajući besplatno, ulažemo u budućnost

jedan od organizatora PRVOGA splitskog MagFestivala

Činjenica  da se u Splitu nikada do sada nije održao festival komorne glazbe, bila je samo dodatni poticaj da predano prionemo organizaciji MAGfestivala, ističe Dragnić

Ovog četvrtka počeo je prvi Festival komorne glazbe u Splitu, MAGFestival, koji će u Muzeju grada Splita trajati do 5. rujna.

Jedan od organizatora, Josip Dragnić, inače gitarist i član udruge MAG, objasnio nam je kako je došlo do pokretanja tog hvalevrijednog projekta, koji će, nadamo se, postati konstanta u splitskoj ljetnoj kulturnoj ponudi.

Kako ste se odlučili pokrenuti Festival?

- Sa rastom broja članova u našoj udruzi MAG širio se i spektar instrumenata koje članovi udruge sviraju. Tako su se uz već postojeće formirali novi komorni sastavi, pa smo slijedom toga kolega Ivan Hut i ja došli na ideju o održavanju festivala komorne glazbe.

Činjenica da se u Splitu nikada do sada nije održao festival komorne glazbe, bila je samo dodatni poticaj da predano prionemo organizaciji MAGfestivala, prvog festivala komorne glazbe u Splitu.

Grad vam je obećao nekakav novac, a vi ipak radite volonterski?


- Članovi udruge su mahom zaposleni u GŠ Josipa Hatzea, Umjetničkoj akademiji u Splitu ili u orkestru HNK Split. Uz te poslove neki od nas, uglavnom ljeti, održavaju koncertnu djelatnost.

Međutim, preko godine naša je koncertna djelatnost svedena na minimum. Zbog toga je cilj udruge promicanje koncertne djelatnosti i organizacija koncerata, tako da svi članovi na koncertima koje organizira udruga sviraju potpuno besplatno.

Svi smo se složili da je to ulaganje u budućnost, jer se nadamo da će nadležne institucije u gradu prepoznati naš potencijal i rad, te nam u budućnosti pružiti materijalnu podršku.

Grad Split je podržao ovaj festival, te nam obećao određena financijska sredstva, koja ćemo utrošiti isključivo na troškove organizacije.

Što muzeji dobivaju ovom suradnjom?

- Muzeji će ovom suradnjom oživjeti svoj prostor i nadamo se dodatno povećati posjećenost. Naime, ulaznice za pojedinu koncertnu večer vrijede i kao ulaznice za posjet Muzeju grada Splita i Galeriji Vidović, tako da će naši sugrađani i gosti dobiti priliku da možda prvi put posjete te muzejske prostore.

Nama je posebno drago što ćemo imati priliku koncerte održavati u prekrasnoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, koja nas inspirira svojim izgledom, a i akustički sasvim zadovoljava.

Koja je glazba zastupljena na festivalu? Koju osobno preferirate?

- Na festivalu se izvodi glazba od razdoblja baroka pa sve do skladbi skladatelja modernog doba, pa i još živućih skladatelja. Također su u velikoj mjeri zastupljeni i hrvatski autori Papandopulo, Sunko, Miletić, što festivalu daje dodatnu dimenziju.

Budući se osobno u zadnje vrijeme bavim uglavnom komornom glazbom, naime u duu sa flautisticom Milom Lapov već pet godina nastupam kao “Duo Allegro”, moji interesi su uglavnom vezani za skladatelje modernog doba koji su pisali skladbe originalno namijenjene za duo flauta-gitara (Piazzolla, Thomas, Yague).

Što planirate nakon festivala?

- Planovi su vezani uglavnom za održavanje koncerata u Splitu i okolici. Za koncertnu sezonu 2010./2011. planiramo preko 20 koncerata, kako solističkih, tako i komornih, a u planu je i nekoliko koncerata komornog orkestra koje čine članovi udruge MAG. Ako bude prostora i vremena, moguće je i da organiziramo glazbene radionice i seminare.

Zašto je razvoj komorne glazbe važan za Split?


- Iz mog osobnog sviračkog, ali i pedagoškog iskustva, dobro znam koliko je sviranje u komornim sastavima zanimljivo i koliku radost pruža svakom glazbeniku koji u tome sudjeluje. Među članovima komornog sastava se stvara i poseban osjećaj zajedništva, koji se itekako može primjetiti za vrijeme izvedbe.

Kroz komornu glazbu se može privući i mlađe naraštaje da zavole klasičnu glazbu i pronađu zadovoljstvo i radost u njenom izvođenju i slušanju. Uz to otvaraju se i nebrojene mogućnosti suradnje među glazbenicima, pa se time i pruža dodatna mogućnost za obogaćivanje glazbene aktivnosti.

Rekao bih da su to samo neki razlozi zbog kojih je razvoj komorne glazbe važan za kulturni život bilo koje sredine, pa time i grada Splita. Ovim putem posebno pozivam mlade da posjete preostale programe MAGfestivala i osobno se, na našem primjeru, uvjere kakvo zadovoljstvo sviranje u komornim sastavima može pobuditi.

Ana Jerković, foto: paun paunović / cropix

Prilika za mlade glazbenike

- Udruga MAG osnovana je u ožujku ove godine. Inicijativa je potekla od kolege violista Ivana Huta i mene. Kroz razmišljanja i razgovore što učiniti da mladi akademski obrazovani glazbenici u Splitu dobiju priliku za što češćim nastupanjem, koje je nužno za sazrijevanje svakog umjetnika, Ivan i ja smo došli na ideju da osnujemo udrugu koja bi okupljala mlade akademski obrazovane glazbenike sa područja Splitsko dalmatinske županije mlađe od 35 godina.

Budući da se u Splitu stvorila kritična masa mladih glazbenika koji su diplomu stekli na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u Zagrebu ili pak negdje u inozemstvu, naišli smo na veliki interes naših kolega željnih koncertiranja koji su oduševljeno prihvatili ideju o osnivanju udruge. Danas udruga broji preko 25 diplomiranih glazbenika, mahom s područja grada Splita, a sve nas je ujedinila želja za sviranjem i podizanjem kulturne, aktivnosti našeg grada.

Naslovnica Kultura