Scena Kultura

prvi festival komorne glazbe u splitu (26.8.-6.9)

U šest večeri glazba od baroka do moderne

prvi festival komorne glazbe u splitu (26.8.-6.9)

Koncerti će se održavati u gotičkoj dvorani Muzeja
grada Splita
Split konačno dobiva svoj prvi festival komorne glazbe, naziva MAGFestival! Organizatori, Udruga mladih akademskih glazbenika Split i Muzej grada Splita, predstavili su u gotičkoj dvorani Muzeja program festivala koji će se održati od 26. kolovoza do 6. rujna.

MAGFestival su predstavili Elvira Šarić Kostić i Gorana Barišić Bačelić iz Muzeja grada te Josip Dragnić i Tonči Ćićerić iz udruge MAG. U šest koncertnih večeri festivala svirat će 25 izvođača raspoređenih u 15 komornih sastava, a izvest će skladbe čak 30 različitih skladatelja, od razdoblja baroka pa do modernog doba.

Volonteri

- Većina izvođača članovi su udruge MAG, ali imat ćemo i goste iz Zagreba, koji će nastupiti za kraj i vrhunac festivala - New sax Quartett. Festival će otvoriti Septet Ludwiga van Beethovena - kazao je Josip Dragnić, koji je uz Ivana Huta jedan od osnivača udruge koja okuplja mlade akademske glazbenike do 35 godina, a koji, kao i svi ostali, radi volonterski.

- Mi nismo čekali da nam se da prostor, nego smo krenuli s vlastitom organizacijom događaja. Muzej grada Splita izišao nam je u susret. Ako mladi glazbenici žele sazreti, moraju negdje nastupati, a na ovaj način pomažemo jedni drugima, te muzeju - dodaje.

Muzejska pedagoginja Gorana Barišić Bačelić istaknula je da je ovaj projekt vrlo važan za muzej koji ima ciljeve vratiti publiku i širiti sadržaje, odnosno poticati da posjetitelji muzeja postanu njegovi korisnici.

Tako će posjetitelji moći uživati u komornoj glazbi kvarteta, kvinteta, dueta itd. te odabrati između klasičnih i suvremenih repertoara, a uz to moći će razgledati postav muzeja.

Naime, koncerti će se održavati u svečanoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, a s kupljenom ulaznicom moći će se pogledati stalni postavi Muzeja kao i Galerije Emanuel Vidović za vrijeme trajanja festivala. Cijena za jedan dan je 30 kuna, a 120 za cjelokupni program.

ana jerković

Naslovnica Kultura