Scena Kultura

5. KA KULTURA Slikari i more u tučepskim zaseocima

Po slobodnoj procjeni, tristotinjak posjetitelja okupilo se u Čovićima, na posljednjoj u nizu večeri 5. ka Kultura u tučepskim zaseocima.

Okupio ih je neumorni Ivica Mijačika, ali i splitski slikar Stipe Ivanišević samostalnom izložbom slika na otvorenom po zidovima pojata, mirina i nešto uređenih domova.

Priredba ima za cilj oživiti napuštene domove, a umjetnici su ti koji sadržajima jamče kulturnu razinu dostojnu velegrada!

Dvadesetak ulja velikog formata s temom “Slikar i more” još je jednom potvrdilo Ivaniševića kao najpotentnijeg slikara “bazena“ koji je bolje od ostalih pomirio dva gotovo nespojiva likovna svijeta, kolorizam Dubrovnika i sfumato Splita.

Slike su to koje ovdašnjeg čovjeka dovode u dijalog s morem, jer more je i umilno i nepredvidljivo, ono koje more, treba znati oćutiti njegove fortunale i bonace, juga i nevere.

S njim treba razgovarati na lijepe poput Pupačića, kao s čovjekom - stoji u katalogu izložbe.

Posljednje događanje u Tučepima počelo je sa svečanom prisegom gledatelja, da će događajima što će uslijediti pljeskati zdušno, nastavilo se “marendinom” sa stihovima Slavka Mihalića, a za glavno jelo Željko Konigsknecht servirao je monodramu “Aplauz žalosnom varalici”.

Spuštanjem zastave i tratamentom po kućama završila je ovogodišnja priredba koja poput Zagvozda simpatično i mudro spaja turizam kulturu i zabavu, a sve da se oživi zaleđe turističkih Tučepa.

IGOR BREŠAN

Naslovnica Kultura