Scena Kultura

U TUČEPIMA OVOGa ČETVRTKA ZAPOČINJE 5. KKTZ

Kultura u mome tučepskome zaseoku

U TUČEPIMA OVOGa ČETVRTKA ZAPOČINJE 5. KKTZ

Šest sljedećih vikenda u tučepskim zaseocima zahvaljujući kulturnjacima probudit će se kamene “pozornice” što su se nekada dičile životom, a danas žive od uspomena

Manifestacija 5. ka Kultura u tučepskim zaseocima otpočinje ovoga četvrtka u Mravičićima i Ševeljima podizanjem festivalske zastave i Poetskim predjelom posvećenom Josipu Pupačiću.

Živnut će tako tijekom šest vikenda napuštena mjesta Srida Sela, Podpeć, Čovići, Podstup, Mravičići, Šimići i Ševelji. A sve s parolom - “Vratimo se mrvu u naše zaseoke”.
Ovogodišnji 5. kKuTz posvećen je tučepskom zetu, glumcu koji je u više navrata nastupao na “festivalu” i bio mu općom potporom, Davoru Borčiću.

Priredba je inače koncipirana tako da svaki festivalski dan nudi stih za marendin, pa će se tijekom ljeta na meniju naći i pjesme Jure Kaštelana, Antuna Branka Šimića, Drage Ivaniševića, Josipa Severa i Slavka Mihalića.

Ni predstave nisu “za bacit”, s akcentom na komediji. Pobrojimo tek neke koje ćemo gledati tijekom dva ljetna mjeseca: “Gola u kavezu” Olje Runjić i Kazališta “Moruzgva” s Ecijom Ojdanić, “Vesele žene Hrvatske” Matka Elezovića i Kazališta “Smjehotić”, s Matijom Prskalom, pa “Skupština” Ljube Kerekeša i Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin, s Draškom Dizdarom, tu je i “Aplauz žalosnom varalici” Željka Konigsknechta i Kazališta “Jazavac”.

Na samom zatvaranju biokovskih priredbi splitski akademski slikar Stipe Ivanišević priredit će jednovečernju izložbu, a u likovni segment zabilježit će i fotografije Ivice Jakšića Čokrića Puke “Crvena torba - skitnja Venecijom” uz koju ide i predstavlajnje knjige.

Ivica Mijačika priredit će izložbu “skulptura” mašklina i motika pod nazivom “Kako povijest podnosi sadašnjost”.

Opera će biti zastupljena tek fragmentalno recitalom Ivice Čikeša i gostiju. Kako se i kultura konzumira preko želuca, lani uvedena kategorija “Velika teća” od 800 porcija i ove će godine ponuditi autohtona jela iz tučepskoga kraja, a mjesni hotelijeri će se pobrinuti da svaki festivalski dan začine raščika na tučepski sa šalšom, marinada od plave ribe, postolarski bakalar, crni rižot, paštavažol po sejanski, brujet s purom...

i. brešan, foto: arhiv cropix

Naslovnica Kultura