Scena Kultura

Ana Peraica i Tom Dubravec nagrađeni u rovinju

PHOTODAYS Obiteljska peristilska tradicija

Ana Peraica i Tom Dubravec nagrađeni u rovinju

Splitski fotografi Ana Peraica i Tom Dubravec nagrađeni su finalisti najveće hrvatske manifestacije fotografije, Photodaysa u Rovinju, održane 4. i 5. lipnja. Na natječaj se ove godine prijavilo 650 autora iz cijelog svijeta, a stručni je žiri nominirao po tri rada za svaku od 12 kategorija.

Dubravec je, tako, osvojio nagradu u kategoriji „Ljudi“ fotografijom s ragbija, a Peraica, čija dva ciklusa su nominirana među finaliste, nagradu je zaslužila u kategoriji „Profesionalni koncept“ za seriju “Negativeland”.

Serija “Negativeland” je nastala presnimavanjem staklenih negativa iz arhiva fotografske obitelji Perajica s Peristila, te stoga na njoj na određeni način surađuju fotografi Antonio (1915.-1992.), Dražen (1949.-2008.) i njihova unuka, odnosno kći Ana.

Serija je do sada viđena na “Hrvatskoj fotografiji 2009.”, “Imagine New World – House of Photography” u Budimpešti te na prošlotjednoj konferenciji o konzervaciji,očuvanju i zaštiti u digitalnoj fotografiji održanoj na Institutu za Fiziku u Londonu.

U izboru za najbolju fotografiju iz kategorije „Mrtva priroda“ bio je nominiran Mario Javorčić. Nakon Rovinja izložba nagrađenih autora biti će predstavljena u Rijeci i Zagrebu, a fotografije finalista bit će uvrštene u fundus zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

J.P.

Naslovnica Kultura