Scena Gastro

MATERINA SPIZA

Kad se Ruskinja u Splitu zaželi doma, sprema perepeči: isprobajte i vi ovo toplo jelo od tijesta punjenog mesom

MATERINA SPIZA

Zahvaljujući majci Raisi, maštovitoj kuharici u njihovoj obitelji, Ruskinja Oksana Orlić jako voli isprobavati nove recepte, širiti znanja i vidike, zbog kojih se iz rodnog kraja preselila u drugu državu. Majka bi im, kaže Oksana, uvijek govorila "probajte kuhati, neću vam zabranjivati, svatko ima pravo na pogrešku u životu, jer je i to način da se nešto novo nauči".

Oksani u Hrvatskoj, priznaje nam, jako nedostaje mamina hrana i miris doma. A jedno od jela koje je vraća u djetinjstvo i zavičaj su perepeči, toplo predjelo od punjenog tijesta nalik quicheu. I njezin prvi odmah uspjeli recept koji je sama napravila s 12 godina.

- Mama je bila na operaciji, pomagala sam tati kuhati kao starija kćer. Pitao me znam li napraviti tijesto. I napravila sam ga, prisjećajući se kako je to mama radila. Moji prvi perepeči bili su napunjeni mesom, iako se mogu puniti raznim nadjevima. Perepeči su podrijetlom iz Rusije, ja pečem tradicionalne udmurtskije, iz jedne ruske županije.

Perepeče je proslavio i Eurosong iz 2012., kada su na pozornici Buranovskije babuški pjevali pjesmu "Party for Everybody". A na pozornici tijekom nastupa kao dekoraciju su imali rusku peć na kojoj su babuški pekli upravo ove perepeči. Buranovskije babuški su nalik nama iz Udmurtije, pjevali su na udmurtskom i engleskom jeziku, u tradicionalnoj udmurtskoj nošnji – veli Oksana, koja je za materinu spizu podijelila s nama jednu lako pripremljivu poslasticu.


Mater zna da je najbolja spiza u Tommy trgovinama!

Svoje nam recepte možete poslati elektroničkom poštom na: [email protected], ili onom običnom: Slobodna Dalmacija, za Materinu spizu, Ulica Hrvatske mornarice 4, Split. Možete i prošetat i donit ih osobno, na portu.

 

Perepeči s kupusom

Tijesto:

Pola čaše glatkog brašna
Dvije čaše ražena brašna
1,5 čaša hladne vode
Sol

Preljev:

Pola čaše mlijeka
Tri jaja
sol, papar po ukusu

Nadjev:

500 g kupusa
Jedna kapula
50 g maslaca

Priprema:

Brašno stavim u posudu, napravim rupu u njemu, ulijem pomalo vode, dobro rukama izmiješam i napravim tijesto. Stavim ga u hladnjak na 30 minuta. Za preljev izmiješam mlijeko, jaja, sol i papar. Kupus i kapulu za nadjev tanko režem, i oko deset minuta pržim na maslacu. Tijesto režem na male komadiće, od njih razvaljam male krugove. Od krugova napravim košarice tako šta im dignem rubove put gore. Napunim ih 2/3 nadjevom, zalijem preljevom i pečem 20 minuta na 180 stupnjeva.

 

Naslovnica Gastro