StoryEditorOCM
Promo arhivDolac Gornji

Božićno selo iz snova

12. prosinca 2019. - 13:02

Kada se ideja rodi – teško ju je zaustaviti, pogotovo ako si vrijedan, domišljat i nije te strah. Ni okoline, ni kritike, ni, ah Bože moj – pustopoljine gdje svoje snove želiš ostvariti. Tako je i Tihomir Lučić u malom rodnom selu, Docu Gornjem, među napuštenim starim kamenim kućercima, u seocetu bez tekuće vode, kanalizacije, a i noćne rasvjete, odlučio stvoriti Božićno selo. Da, dobro ste pročitali! Naumio je dovesti Božić, takav kakvog nigdje nema u Dalmaciji. Ma što u Dalmaciji – i šire.
Osvijetlio je sve što se osvijetliti dalo, postavio jelene, postavio Djedove Mrazove, okitio stabla, uresio kamenje, učinio štalicu, postavio kućerke, preciznije – tri kućice, u kojima možete kušati isključivo domaće proizvode. Tako će se u Docu Gornjem servirati i soparnike, i fritule, i uštipke, i kuhano vino, naravno, domaće. Ove godine moći ćete probati i domaću pečenicu, a i "frigane kumpire", jerbo "pommes frites" su oni kupovni, ovi u Docu su domaći, iz zemlje izvađeni, rukom narezani.
Mračna brda, na 350 metara nadmorske visine, rasvijetlio je Lučić s dva milijuna lampica, i od sela Dolac Gornji, zamijetila je naša kolegica Tanja – napravio Manhattan. Dva milijuna! U kilometrima je to 48, samo je šetnica duga 800 metara, ma možda i duža, a tek životinje. Ovoga Božića djeca vam u Docu mogu vidjeti ne samo emue, već i, pazi sad, himalajske koze i kamerunske ovce.
Smije se Tihomir, pa na naše zašto – veli zašto ne. Na 40 tisuća četvornih metara proteže se Božićno imanje, za 500 automobila je osiguran parking, a kad smo već u brojkama – lani je 40 tisuća naših Dalmatinaca posjetilo Dolac. Ove godine, veli nam Tiho – očekuje ih barem duplo više. A mi u to uopće ne sumnjamo.

Božićno selo U Docu Gornjem možete posjetiti do 6. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:03