Prilozi Prostorija

čaroban prostor

Sačuvani duh starine s dodirom modernog: pogledajte kako je bračni par iz Dubrovnika s puno ljubavi i mota sredio kuću staru barem dvjesto godina

čaroban prostor

Kada u obnovu derutne djedovine uložite toliko napora i ljubavi kao što su to učinili Marko Lovrinčić i njegova supruga Martina s njezinom rodnom kućom u Dubrovniku, koja se nalazi iznad kule Minčeta, rezultat naprosto ne može izostati.

Radi se o nekretnini koja je stara barem dvjesto godina, i po svemu sudeći se radi o jednoj od najstarijih kuća izvan Dubrovačkih zidina.

Upravo je ta činjenica bila inspiracija, ali i izazov Marku i Martini da joj pokušaju vratiti stari sjaj, što nije bilo nimalo lako jer je bila u jako lošem stanju.

Zato su Lovrinčići odlučili zasukati rukave te uz pomoć arhitektice Dane Krhlanko i kasnije djelatnika ovlaštene tvrtke koji imaju dozvolu izvoditi radove na zaštićenim objektima, konačno urediti stambeni prostor po svome guštu, mada je u ovom trenutku to apartman Kapelica koji se tijekom turističke sezone iznajmljuje.

- Morali smo renovirati sve osim krova, naravno, u skladu s odrednicama konzervatora, s obzirom da smo željeli uređenje u stilu stare dubrovačke kuće. Tako smo, da bismo to postigli, morali izvesti novu podnu drvenu konstrukciju, kao i škure i ulazna vrata, a sve je to stolar po mjeri izrađivao.

Želja nam je bila da zadržimo duh starine s modernim elementima, poput ambijentalne rasvjete, televizora sa zakrivljenim ekranom i slično. Tako smo skinuli žbuku sa zidova i ostavili originalni stari kamen - pojašnjava nam Marko Lovrinčić i dodaje da su radovi na uređenju trajali nekih osam mjeseci.

Apartman površine 65 metara četvornih plus galerija odlikuje visoka kvaliteta materijala i izrade, a poseban su izazov, s obzirom na njegovu konfiguraciju i površinu, arhitektici bile željezne stepenice koje vode na galeriju koja je prije bila tavan.

Na donjoj etaži se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, smješteni u jednoj velikoj prostoriji te dvije spavaće sobe i kupatilo, dok je na gornjoj etaži još jedna soba.

- Zanimljivo je napomenuti da u cijeloj kući nema pravog kuta, s obzirom da je davno izgrađena, što je bio još jedan izazov, tako da je i velik dio namještaja morao biti rađen po mjeri. Ipak, kada je cijeli posao renovacije bio gotov, rezultat je nadmašio naša očekivanja. Arhitektica je imala viziju koju koja se savršeno realizirala - kazuje nam naš sugovornik.

Osim što je prostor prekrasan, jednako takav je i pogled s prozora na cijeli Dubrovnik i more u daljini, pogotovo s prozora na galeriji, jer se pruža preko susjednih krovova.

Uređenju ovakvog prostora s puno je poštovanja pristupila i arhitektica Dana Krhlanko, koja nam je priznala kako se početno stanje apartmana nazvanog Kapelica iz sadašnje perspektive uopće ne može zamisliti.

- To je bio prostor opterećen slojevima prošlosti, kojemu smo moj tim, klijenti i ja zajednički otkrivali sloj po sloj ljepote i dostojanstva koji mu pripada.

Cijeli je proces iziskivao mnogo strpljenja i vremena da bi se rješenja izrodila sama, jer tek tada ukupan rezultat ima kvalitetu životnosti bez koje interijer nema vibru - naglašava Krhlenko i dodaje kako joj najveće zadovoljstvo pričinja čitanje komentara gostiju koji su posjetli ovaj apartman jer osjete da prostor funkcionira na više razina i poštuju ga.
Ističe kako je proces rada s klijentima bio "suštinski" pa je ta suradnja prerasla u pravo prijateljstvo.

 
Naslovnica Prostorija