Prilozi Prostorija

Raspoloženje u prostoru

Znate li koje boje smanjuju napetost? Splitska psihologinja otkriva kako urediti stan koji će ublažiti anksioznost, ni raspored i broj slika na zidu nije nevažan

Raspoloženje u prostoru
iSTOCK

Depresivne su osobe sklone imati više predmeta ili detalja u domu, čime ispunjavaju svoju emocionalnu prazninu

Čini se kako depresija i anksioznost i službeno postaju jedan od gorućih problema današnjice. BBC je, naime, nedavno objavio rezultate petogodišnje studije koja je pokazala kako sve više europskih tinejdžera pati upravo od tjeskobe te je sklono samoozljeđivanju, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije depresija bi do 2020. godine mogla postati drugi zdravstveni problem na svijetu.

Početkom mjeseca obilježen je i Europski dan borbe protiv ovog poremećaja pod sloganom "Depresija: razgovarajmo o njoj!", a upravo smo to i odlučili napraviti u sljedećim retcima.

Budući da nam stižu hladniji dani što znači i više vremena u zatvorenim prostorima, donosimo vam savjete kako uređenjem vlastita doma možete ublažiti simptome depresije, anksioznosti te psihotičnih poremećaja.

Psihologinja i psihoterapeutkinja Andrea Čvrljak naglašava kako su domovi odraz naših misli, osjećaja i dominirajućeg raspoloženja te da njegova struktura kao i boje u njemu utječu na naše raspoloženje, ali i obrnuto - naše raspoloženje unosi promjene u prostor.

Dom reflektira naše mantalno stanje

- Depresivnije osobe, ovisno o stupnju depresije, vjerojatno neće imati dovoljno volje za sređivanje prostora - započinje Čvrljak.

- Sklonije su imati više predmeta ili detalja u domu što će ispunjavati njihovu emocionalnu prazninu. Sve navedeno ovisi i o crtama ličnosti individue, preferencijama i interesima. Generalno, naš prostor biva ispunjen našim projekcijama ličnosti i interesima - objašnjava Čvrljak te u ovom slučaju savjetuje strukturiranje eventualnog nereda, zapuštenosti i kaotičnosti.

- Osloboditi prostor nevažnih predmeta, obojiti zidove npr. narančasta boja će utjecati na samopouzdanje, crvena na podizanje libida i nivoa energije, žuta boja na stimulaciju kuhanja. Dobra ideja je urediti prostor nijansama boja iz prirode (pejsaži koji potiču energiju, npr. šljunak, zelena boja bora, boja neba) - ističe Čvrljak.

S druge strane, anksiozne osobe trebale bi se odlučiti za nešto nježnije nijanse.

- Ove osobe imaju problem s napetim mislima i osjećajima, a one s naglaskom na opsesivnim psihonavikama sklone su unositi red, jasnoću i jednostavnu strukturu u vlastiti prostor. Za njih se predlažu pastelne boje pejsažne strukture te unošenje simbola koji potiču opuštanje. Treba smanjiti i zastupljenost slika na zidovima - kaže Čvrljak koja se ovom tematikom bavila i u svom diplomskom radu na Odsjeku za psihologiju (Sveučilište u Zagrebu) te nastavlja.

Razlika između eksperata i laika

- Psihotične osobe imaju tendenciju ispunjavanja prostora bizarnim detaljima i nelogičnim strukturama što odražava njihove psihotične doživljaje. Ili mogu potpuno isprazniti svoj dom do temelja što odražava rascjep ličnosti. Budući da je ovim pojedincima važna struktura i jednostavnost, ona se u prostoru može odraziti kao jednostavno uređenje, bez intenzivnijih tonova boja, manje namještaja, manje kaotičnosti i nereda uz unošenje osobnih elemenata – objašnjava Čvrljak te naglašava kako postoji velika razlika između eksperata za uređenje doma i laika.

- Dok su stručnjaci skloniji unošenju manje detalja u prostor te preferiraju niži stupanj kompleksnosti prostora, laici vole veći stupanj kompleksnosti i unose različite detalje u svoj dom - poručuje Čvrljak.

Budući da je depresija najčešći od navedenih problema, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od nje pati više od tristo milijuna ljudi, zanimalo nas je i kako na vrijeme uočiti znakove te kako je razlikovati od obične bezvoljnosti.

Prepoznajte prve znakove na vrijeme

- Ako petnaest dana u komadu osoba vidi da ima poteškoće sa spavanjem, da je niže raspoložena, razdražljiva, da je izgubila motivaciju i ako primijeti da joj se promijenio odnos prema stvarima koje je prije voljela, onda je moment da se javi stručnoj osobi.

Ako se osobi nameće rješenje kroz suicid, to je alarm. Čak ne mora biti riječ o ozbiljnim planovima, dovoljno je da su to samo suicidalne fantazije.

Na depresiju mogu ukazivati još i poremećaj apetita, niži seksualni libido, smanjena motivacija i volja za obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, ali i prekomjerno prejedanje, pušenje kao i prekomjerno korištenje alkohola i droga koje ne mora biti ovisnost - objašnjava nam Čvrljak.

Učinite svoj dom zdravim

Donosimo i nekoliko savjeta za sve one koji se žele osjećati bolje u vlastitom domu, bez obzira na to pate li od navedenih poremećaja.

Napravite krevet

Iako bi ovaj savjet mogao zvučati banalno, namještanje kreveta ujutro dat će vam osjećaj da ste već nešto postigli u danu, a i osjećaj je ljepši kad nakon posla uđete u urednu sobu.

Svjetlo

Svoj životni prostor trebali biste ispuniti svjetlom, a ako to to zbog položaja nije moguće, unesite dašak svježine uz pomoć zavjesa svijetlih boja te ogledala.
 

Sobne biljke

Osim što će obogatiti vaš stan kisikom te očistiti zrak od toksičnih tvari, zelenilo će i uljepšati vaš životni prostor. Ako odaberete biljke o kojima treba češće voditi računa, povećat ćete i vlastiti osjećaj odgovornosti.
 

Čišćenje
Jednako koliko je važno držati stan urednim na dnevnoj bazi, toliko je važno odrediti jedan dan u tjednu kada ćete provesti detaljno čišćenje. Osjećaj da ste napravili velik posao ispunit će vas pozitivnom energijom.
 

Izbacite nepotrebne stvari

S vremenom prestanemo primjećivati sve one stvari koje se nalaze u našem domu, a koje više nemaju baš nikakvu funkciju. Upravo je zbog toga bitno izbaciti sve ono što nam više ne koristi i osloboditi svoj životni prostor.
 

Vlastiti projekt

Izradite sami dekorativnu sitnicu za svoj životni prostor. Osjećaj ponosa ispunit će vas svaki put kada ugledate taj predmet u svom stanu.

 

Naslovnica Prostorija