Prilozi Prostorija

Minimalistički kič

Iako ih mnogi ne podnose, vojska njihovih obožavatelja neprestano raste: upoznajte nova lica intrigantnih figurica za moderan dom i vrt

Minimalistički kič
Zach Helper/ New Affiliates
Zach Helper/ New Affiliates
New Affiliates
New Affiliates
New Affiliates
Zach Helper
Vitamin Design
KARTELL
Vitamin Design
KARTELL

Donedavno su vrtni patuljci za mnoge predstavljali pojam kiča, neovisno o tome što se uz ove likove vežu pozitivne priče. Kod drugih je ljubav prema patuljcima nepresušna, i širi se, pa ih se tako može vidjeti i u dalmatinskim vrtovima, iako slove za uobičajene stanovnike sjevernijih područja. Udomaćili su se diljem svijeta i stekli mnoge poklonike, među kojima djeluje i mala ´vojska´ koja se zalaže za njihovo oslobođenje iz vrtova i povratka u prirodu.

Legenda kaže da su oni čuvari podzemnog bogatstva, pa tako i vrtova. Kreću se ispod površine zemlje, a ako ih obasja sunce pretvaraju se u kamen. Tako se, prema legendi, rodio i prvi vrtni patuljak koji noći oživi, te se brine za uređenje okućnice, a vlasniku pritom donosi sreću. Ovdje možda i leži njihova popularnost, jer teško je ne posegnuti za šansom za sreću. Naravno, bajke su bajke, a stvarnost je nešto drugo, no činjenica je da su simpatični mališi - Učo, Ljutko, Srećko, Pospanko, Stidljivko, Kihavko i Glupko postali vrtni ukras još u renesansi.

Ovi likovi iz bajki i bojanki čini se da su najnovija inspiracija umjetnicima i dizajnerima koji se svako toliko dosjete kreirati nove varijante vrtnih patuljaka za ljubitelje minimalizma.

 

 

 

Minimalistički obrisi prepoznatljive forme

Njujorški studio ´New Affiliates´ nedavno je, tako, osmislio novu liniju minimalističkih vrtnih patuljaka kojima žele osvježiti tradicionalno dvorište, pa su dizajnirali veselo obojane stalke prepoznatljivih obrisa, namijenjene za postavljanje kako u kući, tako i tradicionalnije oko kuće, uz bazene ili u vrt.

Dizajneri Ivi Diamantopoulou i Jaffer Kolb uzeli su vrtne patuljke kao polazište za svoj domišljat projekt, koristeći prepoznatljive elemente patuljaka kao što su njihovi šeširići, te ih u pojednostavljenom obliku izrezali od čeličnih ploča.

Poput tradicionalnih vrtnih patuljaka, i ovi su likovi su dizajnirani tako da budu srdačni, razigrani, figurativni i nepromijenjeno kičasti, ali u nešto suvremenijoj formi.

Svaki patuljak izrađen je od dviju ravnih čeličnih ploča koje se sastavljaju u samonosivu strukturu i svi mogu biti plosnati da bi se lakše sastavljali i transportirali. Ovi su razigrani i praktični patuljci trenutno dostupni u ružičastom, žutom, bijelom ili plavom čeliku, a dolaze u tri oblika: ´Gnome Without Hat´, ´Gnome With Hole´ i ´Gnome Sleeping´.

Ovi objekti pružaju bogatu mogućnost korištenja i nude nove ideje u uređenju dvorišta, dajući travnjaku lijep i dekorativan izgled, pohvalili su se dizajneri. Osim toga, patuljci se mogu držati u kući, na terasi na 28. katu, na krovnim vrtovima, dvorištu, na plaži, uz kamin ili, kako su naglasili, na prozorskom pragu.

 

 

Rastuća populacija koja ne gubi na privlačnosti

Inače, još 2000. godine Philip Starck je za ´Kartel´ dizajnirao otkačene stoliće u obliku patuljaka, i to nekoliko šarenih izvedbi, kao i stilski dotjeranije verzije u crnoj i zlatnoj boji, čija popularnost ne opada ni danas. Prije deset godina urbanu verziju srdačnih figurica ponudio je i londonski studio ´Vitamin design´, predstavivši niz suvremenih keramičkih patuljaka, ukrašenih ilustracijama inspiriranim ekspanzijom ulične umjetnosti, i oduševili su sve poklonike modernizma.

-​ Nikada nismo htjeli prevelik odmak od familijarnosti, nego samo zamagliti figurativnost u apstrakciju i raditi na pitanjima ukusa i materijala - poručili su londonski dizajneri, na što su iz društava ljubitelja patuljaka odgovorili pozitivnim reakcijama, ističući dopadljivost njihove forme koja balansira između njihovog karaktera i oblika.

Iako su se stari i novi patuljci očito udomaćili diljem svijeta, te se oni tradicionalniji danas proizvode prvenstveno u Kini i Poljskoj, uvijek se najviše cijenilo one izrađene u Švicarskoj u Brienzu, i u Njemačkoj u Dresdenu i Gräfenrodu. Najskupocjenije je napravio majstor Filip Griebel, koji je počeo s likovima životinja iz terakote, ali kada je čuo za mit o lokalnim patuljcima dobrotvorima koji noću rade u vrtu, napravio je nekoliko kopija bradatih lica s žutim kapicama. Možda je to razlog zašto je njihova popularnost najizraženija u zemljama njemačkoga govornog područja i u Skandinaviji. Procjenjuje se da samo u Njemačkoj 'živi i radi' oko 25 milijuna patuljaka.

 

 

 

Na meti lopova i 'osloboditelja'

U istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji 17 posto vlasnika vrtova prijavilo je da im je iz njih nešto ukradeno. Najčešće je to bio pribor za roštilj, vrtni namještaj, lonci i košare, ali i ribe iz ribnjaka, grmovi, te vrtni patuljci. Potonji su najčešće na meti organizacija koje se zalažu za 'oslobađanje' vrtnih patuljaka i za njihov povratak u šumu. Najpoznatiji takav fenomen otkriven je u Francuskoj, gdje je ´Fronta za oslobađanje vrtnih patuljaka´ iz vrtova ukrala na tisuće malenih kipića.

 

Naslovnica Prostorija