Prilozi Prostorija

Đardin kao inspiracija

Stilska posveta aristokratskom Splitu: zavirite u genijalan stan gdje se kamen i cigla ljube sa modernim dizajnom u 'vintage' stilu  

Đardin kao inspiracija

´Obožavam preobrazbu starog namještaja i sretan sam izgledom ovih starih fotelja iz 40-ih godina nakon restauriranja, pogotovo zbog geometrijskog uzorka koji ih osuvremenjuje´

U strogom centru Splita, u zgradi koja datira od 1881. godine, smjestio se prekrasno uređeni stan koji je vlasnik kompletno adaptirao prije dvije godine. Vlasnikov nećak Marko Ivić, krivac je za savršeni unutarnji dizajn i uređenje koje odiše jednostavnošću, nenapadnim bojama i zanimljivim detaljima.

Stan je uređen imajući na umu dvije funkcije - da služi za guštanje vlasniku, ali i za povremeno iznajmljivanje turistima. Sve svoje ideje Ivić je pretočio u realnost uz pomoć arhitektice Katje Dešković i dizajnerice Andree Rožić.

Rustikalni ´industral´ odmak

Dnevni boravak, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i dugi hodnik uređeni su planski i vrlo zanimljivo. Većina namještaja kupljena je u inozemstvu. Ostalo su starine ili stilski namještaj koji su ili već bili u stanu ili su kupljeni u antikvarijatima. Zidove krase crvene cigle koje daju dozu rustikalnosti s kojom se ljubi drvo koje prevladava u blagovaonici i kuhinji. Lusteri su "posuđeni" iz industrijskog stila koji se dokazano jako dobro slaže s prirodnim linijama koje ovdje prevladavaju. Impresivna kuhinja s umivaonikom vintage izgleda još je impresivnija kada se upale lampice koje osvjetljavaju ostakljene gornje elemente, gdje je svoje mjesto pronašlo kolekcionarsko posuđe.

- Što god da radim kreativno, nikad nisam u potpunosti zadovoljan, zato držim da sam relativno uspio stvoriti ono što sam naumio, ali uvijek može i bolje - smije se Marko. Ideja je bila stvoriti interijer koji je u stilskom kontaktu s poviješću zgrade i samim prostorom koji je okružuje, rafiniranog i elegantnog izgleda.

 


- Htio sam da aristokratska povijest zgrade bude u dijalogu s nečim rustikalnim, ali i nečim modernim - pojašnjava. Najveća inspiracija mu je u stvari bila sama zgrada i njezina stilska povijest. I stropove visoke gotovo četiri metra te pogled na dvor i obližnji park Đardin, Ivić spominje kao izvor svoje inspiracije. Kao najdraži komad namještaja bez razmišljanja izdvaja fotelje u dnevnom boravku.

Geometrijski uzorak za trendi dojam

- Obožavam preobrazbu starog namještaja. Te fotelje su doduše već bile u stanu, a iako nisu prave starine već vjerojatno namještaj iz 40-ih godina prošlog stoljeća, bile su u jako lošem stanju. Sretan sam njihovim izgledom nakon restauriranja, pogotovo zbog geometrijskog uzorka koji ih osuvremenjuje - zadovoljno će glavni "krivac" za ovaj izuzetan interijer.
S foteljama se savršeno slaže mala škrinja smještena podno televizora, koju je pronašao u splitskom antikvarijatu i restaurirao te uklopio u stan.

- Vjerojatno je izrađena u Belgiji ili u flamanskom području početkom prošlog stoljeća. Rad intarzije mi je osobito zanimljiv i lijep - otkriva nam po čemu je škrinja posebna.
A posebne i zanimljive su i pločice u hodniku, u čije je postavljanje uložen poseban trud. Pločice su, kako doznajemo, iz Španjolske, a proizvodi ih firma koja ih još uvijek ručno izrađuje Maroku. Uzorak je, objašnjava nam, ručno tiskan u pločicu, baš kao što se nekada radilo. Inače, od cementa su, a ne od keramike.

- Želja mi je bila koristiti uzorke kao što su se u vrijeme kada je zgrada sagrađena koristili. Ako pogledate pločice na stepenicama zgrade, primijetit ćete slične uzorke i materijal. No ne radi se samo o povijesnim razlozima, ja jednostavno obožavam uzorke i mozaike. Uređenje ovog stana bila mi je idealna prilika za spajanje svoje estetske vizije s identitetom zgrade - naglašava Ivić, ponosan na djelo svojih ruku.

 

 

Naslovnica Prostorija